Merele de Voineşti, ionatane sau bot de iepure stau pe tarabele producătorilor din pieţe la concurenţă cu grămezile de portocale, mandarine sau alte fructe exotice. Din acest amalgam de oferte, cu greu poţi să renunţi la cele de import în avantajul celor româneşti.

Merele de import, mai scumpe cu un leu

Mai ales că diferenţa de preţ dintre cele două face alegerea şi mai dificilă – exoticele sunt doar cu un leu mai scumpe decât merele noastre. Spre stupoarea mea, am găsit la tanti Gica pe tarabă struguri româneşti la doar 3,5 lei kilogramul. În timp ce femeia îmi întinde un ciorchine, îmi spune şi cum face să-i păstreze intacţi în miezul iernii – conservaţi în nisip la temperaturi scăzute.

Grea încercare a fost alegerea legumelor. Nici nu ajung bine la taraba lui, că nea Ion, un pieţar venit din Oltenia, îmi taie elanul: “Domnişoară, pe vremea asta nici una din legumele pe care le vedeţi aici nu este naturală, de la noi”. Cu privirea lui aţintită în ceafă, mă îndrept însă spre tanti Florica, o femeie care vinde salata verde la 2 lei căpăţâna. Nici nu aşteaptă să o întreb dacă are marfă autohtonă că îmi şi spune: “Salata asta aşa frumoasă creşte numai la solarul meu”. Salvarea mea e taraba Mariei, plină cu morcovi şi cu sfeclă roşie româneşti. Dezamăgită, am plecat acasă cu sacoşa aproape goală, în care se găsesc două kilograme de mere, un ciorchine de struguri şi sfecla roşie.

Spune-ţi părerea despre experimentul nostru!

Dacă vrei să ne spui ce crezi despre experimentul iniţiat de ziarul nostru sau, pur şi simplu, doreşti să faci comentarii despre produsele autohtone care se găsesc pe piaţă, contactea- ză- ne la produsinromania@libertatea.ro. Aşteptăm la aceeaşi adresă de e-mail şi indicaţii utile despre locurile unde putem găsi astfel de produse, în ţară sau în Bucureşti.

 
 

Urmărește-ne pe Google News