Coreea de Nord respinge acuzatiile de tortura

Textul referitor la experimentele pe oameni face parte dintr-o serie de trei documente scoase din Coreea de Nord in 2003 de un refugiat care a fugit in China, unde a fost arestat. Celelalte doua texte se afla la Londra si Tokio. Raportul publicat la Seul face referire la transferul lui Choi Mun-Pyo. “Acest barbat a fost folosit pentru testarea unor arme chimice pe baza de gaz lichefiat asupra unui organism viu”, se arata in scrisoarea semnata de Kim Sang-Hun, un sud-coreean, membru al unei organizatii pentru protectia drepturilor omului.
Saptamana trecuta, Coreea de Nord a dezmintit acuzatiile publicate de BBC, conform carora ar fi utilizat frecvent detinuti politici pentru a testa arme chimice. Un transfug nord-coreean a declarat intr-un interviu acordat BBC ca detinutii erau folositi pentru experiente chimice in camere de gazare. “Detinutii erau folositi pe post de cobai. Puteau fi ucisi, pentru ca viata sau moartea lor nu prezenta interes”, a declarat Kwon Hyok.
De “greseala” pentru care e condamnat un detinut se fac vinovati si membrii familiei, pana la a treia generatie. “Sunt cu totii inchisi pe viata si condamnati la munca silnica”, a declarat pentru CNN David Hawk, anchetator in cadrul comisiei americane pentru drepturile omului care monitorizeaza situatia din Coreea de Nord. Amnesty International a anuntat ca cel putin doua milioane de persoane au fost condamnate la moarte prin infometare pana acum.

 
 

Urmărește-ne pe Google News