Zhong Nanshan, epidemiolog de top din China, este medicul care a identificat SARS în 2003 și care a jucat un rol important și în combaterea noului coronavirus.
Potrivit South China Morning Post, Zhong Nanshan crede că epidemia va continua să se răspândească la nivel global până cel puțin în luna iunie.
Ulltimele date arată că numărul total de persoane infectate cu noul coronavirus a depășit 109.000. Cel puțin 3.820 de persoane au murit deja, iar peste 61.000 de pacienți s-au vindecat.
Statistica arată că, în vreme ce epidemia a încetinit semnificativ în China, probleme serioase au apărut în Italia, Coreea de Sud și Iran.
De aceea, într-o intervenție televizată, Zhong a avertizat că autoritățile chineze trebuie să se concentreze nu doar pe controlul epidemiei, dar și pe prevenirea importului de cazuri, în special în provincia Guangdong, un important nod de transport internațional.
”Verificările de la frontiere trebuie să fie întărite, iar autoritățile trebuie să instituie măsuri de carantină pentru călătorii din zonele afectate de epidemie”, a spus specialistul.
Dispare coronavirusul la venirea căldurii?
Zilele trecute, experții în boli infecțioase citați de Time au avertizat că este prematur să presupunem că vremea caldă va opri răspândirea coronavirusului.
Doctorul Nancy Messionnier, de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, a subliniat că orice presupunere pe tema evoluției noului coronavirus este deocamdată nefundamentată. ”Cred că este prematur să presupunem că epidemia va încetini”, a spus Messionnier. ”Noul patogen nu are nici măcar un an de la apariție”, a adăugat ea.
Alți experți consultați de Time s-au arătat de acord că este prea devreme pentru a estima cum va influența vremea caldă răspândirea virusului.
McGraw, de la Pennsylvania State University, a precizat că mai mulți factori vor fi decisivi. ”Rata de răspîndire a virusului, eficiența măsurilor de prevenție, vremea și imunitatea oamenilor vor juca cu toate un rol în determinarea viitorului epidemiei”, a spus experta.
Dar, a avertizat și un expert de la Universitatea din Hong Kong, pentru că virusul este nou, iar oamenii nu au o imunitate naturală pentru el, toate estimările sunt deocamdată inutile.
Apoi, chiar dacă virusul va deveni mai puțin activ în timpul verii, asta nu înseamnă că va dispărea.
”Dacă vom avea o răspândire susținută în mai multe țări, va fi foarte greu să eradicăm virusul. Există riscul ca, fără o intervenție globală pentru prevenirea epidemiei, noul coronavirus să devină o problemă sezonieră”, a spus Charles Chiu, profesor la University of California, San Francisco.
China dă semne de vindecare
În ţara unde COVID-19 şi-a făcut apariţia la sfârşitul lui 2019, epidemia dă semne de regres de mai bine de câteva săptămâni, în timp ce virusul continuă să se propage în restul lumii, notează AFP, citată de Agerpres.
Chiar dacă restricţiile impuse continuă să fie draconice, iar mulţi locuitori preferă să rămână izolaţi la domiciliu, cu fiecare zi, numărul pietonilor şi automobiliştilor creşte pe străzile din Beijing.
Capitala rămâne departe de afluenţa obişnuită, iar mijloacele de transport în comun sunt, în cea mai mare parte, în continuare goale. Puţini locuitori se aventurează afară din locuinţe fără să poarte o mască de protecţie.
Însă, la Wuhan (centrul ţării), oraşul cu 11 milioane de locuitori considerat centrul epidemiei, mai multe semne indică un sfârşit progresiv al măsurilor de carantină impuse pe 23 ianuarie.
Semnul regresului epidemiei în acest oraş, unde au fost înregistrate pe departe cele mai multe cazuri de contaminare din ţară, 14 dintre cele 16 spitale de campanie inaugurate pentru pacienţii contaminaţi au fost deja închise, potrivit agenţiei Xinhua.
Două spitale, unul instalat într-o fabrică, celălalt pe un stadion, şi-au închis porţile duminică după ce au externat 61 de pacienţi vindecaţi. Aceste spitale aveau o capacitate totală de 2.000 de bolnavi, a precizat agenţia de presă oficială.