Christopher Murray este cercetător în sănătate globală și sănătate publică la Universitatea din Washington din Seattle, directorul Institutului pentru Metrică și Evaluare a Sănătății și unul dintre consilierii pe probleme de sănătate de la Casa Albă.
Murray spune că, deși persoanele vaccinate sunt protejate de formele severe ale bolii și de deces dacă iau SARS-COV-2, ele transmit mai departe virusul. Iar în contextul răspândirii tulpinii Delta, mai contagioasă și, după toate aparențele, mai periculoasă decât cele anterioare, acest lucru e un semnal de alarmă.
Prin urmare, susține el, toată lumea, inclusiv persoanele vaccinate, trebuie să poarte mască. Peste tot unde vin în contact cu alte persoane. Chiar dacă nu prezintă semne ale bolii, pot fi infectate și cele asimptomatice și pot da mai departe virusul altora – persoane vulnerabile, cu un sistem imunitar compromis, ce pot dezvolta forme severe și pot chiar muri.
„Avem state în care transmisia a început să crească din nou. Iar asta se întâmplă dintr-o combinație de factori, o furtună perfectă, să zicem așa: apariția mai contagioasei tulpini Delta și faptul că toată lumea a încetat să mai poarte mască după vaccinare. Practic, majoritatea măsurilor de precauție au dispărut în cel mai nepotrivit moment”, a declarat expertul.
Modelatorii de la Scripps, scrie Business Insider, au estimat că Delta ar putea fi responsabilă deja pentru aproximativ 60% din cazurile de COVID din SUA.
Iar Murray spune că au fost detectate – și sunt acum în curs de investigare – focare de COVID apărute în comunități în care peste 90% dintre persoane sunt vaccinate cu schema completă.
„Este clar transmisie intracomunitară, în ciuda vaccinării. Și e dovada că persoanele vaccinate pot răspândi coronavirusul și, implicit, tulpina Delta. Prin urmare, persoanele vaccinate trebui să poarte mască”, spune Murray.
Statistica ne arată că utilizarea măștii combinată cu vaccinarea poate pune frână chiar și variantei Delta. Acesta este și motivul pentru care mulți experți în boli infecțioase poartă încă măști de protecție, deși măsura nu mai este obligatorie.
Christopher Murray:
Tim Spector, un epidemiolog de la Kings College din Londra, a declarat anterior pentru Business Insider că, deși nu există dovezi că Delta este mai mortală, este clar mai infecțioasă și se răspândește fără probleme în rândul persoanelor vaccinate.
Ca exemplu în acest sens e dată acum Scoția. Mai mult de jumătate din populație este complet vaccinată și totuși, țara trece prin cel mai grav val de infecții de până acum.
„Nu poți explica explozia de cazuri din Scoția, la o populație destul de puternic vaccinată, decât prin faptul că cei vaccinați au un rol major în răspândirea virusului”, a punctat Christopher Murray.
Cazuri confirmate cu tulpina Delta în România
Ultima informare a INSP arată că în România au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și municipiul București.
În afară de aceste 57 de cazuri, 8 infectări cu tulpina Delta au fost confirmate miercuri la Iași, la persoane din Iași și Bacău, iar managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, dr. Florin Roșu, spune că „vorbim garantat de transmisie comunitară”.
Primul deces cauzat de această variantă a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din muncipiul Pitești, nevaccinată.
Alte două decese înregistrate în cazul unor persoane infectate cu tulpina Delta au fost confirmate pe 8 iulie. Cele două persoane nu erau vaccinate și „aveau condiții medicale preexistente”.