„Instalaţiile din reactoarele nucleare sunt protejate de anvelope de protecţie din beton, structuri armate foarte puternice, cu grosimi de peste un metru, proiectate pentru a nu fi afectate de evenimente externe, cum ar cutremure, proiectile sau incendii”, a spus expertul în energie nucleară.
„Chiar şi în cazul extrem în care aceste sisteme ar putea fi fisurate, până la zona activă unde este amplasat combustibilul nuclear sunt o serie de structuri interne căptuşite cu plăci de oţel, precum şi structurile metalice care conţin combustibilul nuclear şi unde are loc reacţia de fisiune nucleară”, a adăugat el.
Chirica a precizat că sistemele de protecție sunt proiectate astfel încât să reziste și la cutremure importante.
Toate aceste sisteme de protecţie, precum şi sistemele tehnologice din interiorul reactorului nuclear, sunt calculate să reziste la cutremure de probabilitate extremă, care exced probabilitatea de a apărea o dată la 10.000 de ani.
Teodor Chirica, expert în energie nucleară şi preşedinte onorific al ROMATOM:
„Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent”
Centrala de la Cernobîl nu avea un astfel de sistem complex de protecţie, a subliniat expertul, cu referire la incidentul din aprilie 1986.
„Un accident de tipul Cernobîl nu mai este posibil în prezent datorită nivelului foarte ridicat de securitate nucleară a centralelor nucleare: diferenţele tehnologice majore, conceptul de apărare în adâncime, măsurile de protecţie, cultura de securitate nucleară a personalului, nivelul de control şi reglementare naţional şi internaţional”, a precizat Chirica.
„În situaţii extreme nu pot fi excluse posibile scurgeri de materiale radioactive, dar în cantităţi controlabile, cu efecte reduse asupra populaţiei şi mediului. Este bine de precizat că Cernobîl a rămas un accident de referinţă la o centrală nucleară, unde, pe lângă unele slăbiciuni tehnologice, a contribuit foarte mult şi factorul uman, dar acest tip de centrale nucleare a fost retras din exploatare în statele membre deţinătoare”, a mai precizat președintele onorific al ROMATOM.
CNCAN: Nivelurile radiațiilor sunt normale în România
Afirmațiile sale vin în contextul în care un incendiu a izbucnit în noaptea de joi spre vineri în perimetrul centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, în urma unui bombardament rusesc.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a a informat că nu s-au raportat modificări ale nivelului radiaţiilor la centrala de la Zaporojie, iar Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a transmis că „nivelurile radiațiilor sunt normale” și că pompierii ucraineni au reușit să stingă incendiul.
Fosta centrală atomică de la Cernobîl, scena celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, a căzut pe 24 februarie în mâinile armatei ruse care a invadat Ucraina. Operaţiunea militară a fost urmată de o creştere a nivelurilor de radiaţie, dar care nu prezintă niciun pericol pentru România, potrivit autorităților române.
Azi, 4 martie, s-a intrat în a noua zi a războiului declanșat de Rusia în Ucraina, după ce țara condusă de Vladimir Putin a lansat pe 24 februarie prima ofensivă asupra țării al cărei președinte este Volodimir Zelenski, cu atacuri aeriene şi cu rachete.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro