De două săptămâni, sute de mii de oameni protestează la Minsk, față de preşedintele Alexandr Lukașenko. Protestatarii îl acuză pe Lukașenko de fraudarea alegerilor și îi cer să demisioneze.
Armand Goșu a spus că ce se întâmplă acum în Belarus, la Minsk, începând cu seara zilei de 9 august, după închiderea urnelor de la alegerile prezidențiale, este aproape un miracol.
Șansa de izbândă este mare. În spatele poleielii uriașe de unitate din jurul liderului de la Minsk stă o societate care fierbe și care este limpede că își dorește altceva.
Armand Goșu, expert în fostul spațiu sovietic:
Armand Goșu cataloghează protestele care durează de 16 zile în Belarus drept ”un miracol” și consideră că este imposibil pentru Lukașenko să readucă situația la ce fusese înainte de 9 august și să refacă de o manieră autoritară controlul asupra țării.
În timpul protestelor care au avut loc duminică, a apărut o înregistrare video în care Lukașenko coboară din elicopterul său, la palatal prezidențial, echipat cu vestă antiglonț și cu o pușcă de asalt Kalașnikov în mână. Liderul de la Minsk merge spre militarii care care păzesc intrarea în curtea palatului prezidențial, îi salute și le mulțumește, fiind frenetic aplaudat. Toată scena a fost filmată și publicată pe Telegram de președinția belarusă.
https://twitter.com/i/status/1297594934678163458
Armand Goșu spune că aceste imagini vin în continuarea unor interviuri pe care Lukașenko le-a acordat și în care spune că nu va ceda puterea sub nicio formă și că ”doar în mormânt și nici atunci nu este sigur că el va ceda puterea în Belarus”.
Imaginile cu elicopterul liderului de la Minsk care aterizează la palatul prezidențial, păzit de un cordon impresionant de forte de ordine, se leagă de evenimentele de duminică, când aproximativ 150.000 de oameni au ieșit pe străzile din centrul capitalei Minsk și la un moment dat unii dintre ei s-ar fi îndreptat spre palatul prezidențial, pe Bulevardul Independenței.
În acest context, președintele Lukașenko a pretins că se pregătește un asediu al palatului, după care un elicopter s-a ridicat exact ca în dimineața zilei de 22 decembrie 1989, când Ceaușescu a decolat de pe acoperișul Comitetului Central.
Armand Goșu, expert în fostul spațiu sovietic:
În ultimele imagini s-a dorit, spune Armand Goșu să se vadă sprijinul trupelor de intervenție, pentru că singura bază de putere a regimului Lukașenko rămân structurile militarizare.
”Dacă se produce cea mai mică fisură în interiorul KGB, al Ministerului de Interne, Lukașenko o să aibă soarta lui Ceaușescu din 1989”, a mai spus Armand Goșu.
În condițiile în care adevărații opozanți ai lui Lukașenko sunt în închisori sau în afara granițelor Belarusului, protestele sunt fără lideri. De întreaga organizare – încotro să se îndrepte mulțimile, la ce oră să iasă oamenii din case, care să fie punctul de întâlnire – se ocupă tineri din Belarus care sunt la studii în Polonia.
”Asta face și mai dificilă intervenția trupelor de ordine, altfel destul de bine antrenate”, a adăugat Armand Goșu.
După ce s-au întâmplat lucruri de neimaginat pentru secolul 21, este greu de afirmat că Lukașenko mai are vreo șansă să recapete controlul asupra țării.
Armand Goșu, expert în fostul spațiu sovietic: