Cuprins:
- Scriitor britanic și expert în securitate internațională, Keir Giles a scris mai multe cărți despre conflictul geopolitic dintre Occident și Rusia, cum ar fi Manualul NATO de război informațional rusesc, publicat de Colegiul de Apărare al NATO.
- Giles, director de cercetare la Centrul de Cercetare a Studiilor de Conflict, un grup de experți în domeniul securității eurasiatice, și expert al think-tank-ului britanic Chatham House, a scris analize despre problemele de securitate care afectează Rusia și despre Forțele Armate ale Federației Ruse.
În noua sa carte „Who Will Defend Europe?” („Cine va apăra Europa”), Giles atrage atenția asupra unui „continent adormit” care subestimează grav amenințarea rusă.
„Nu dacă, ci când va avea loc”
Expertul în securitate Keir Giles avertizează asupra riscului unui nou atac rusesc în Europa și consideră că nu este o chestiune de „dacă”, ci de „când” va avea loc următoarea agresiune rusă după invazia din Ucraina, lansată în februarie 2022.
El vede actele de sabotaj din Europa ca „pregătiri clare pentru posibile operațiuni militare ample.
Actele de sabotaj, considerate atacuri hibride, sunt de fapt acte de război!
Strategia rușilor: „Sabotaj, dezinformare, escaladare, ofensivă militară”
Giles explică strategia tipică a Rusiei: mai întâi sabotaj și dezinformare, apoi o escaladare care poate culmina cu o ofensivă militară
- Scriitorul consideră că țările baltice, în special Lituania, ar putea fi primele ținte, din cauza proximității geografice cu Belarus.
- De asemenea, arhipelagul norvegian Svalbard ar putea fi vizat pentru staționarea de arme nucleare.
Giles avertizează că diviziunile din cadrul NATO reprezintă un pericol major. O retragere a SUA sub un președinte precum Donald Trump ar slăbi decisiv alianța.
Video: În dimineața de 14 ianuarie, Ucraina a atacat cu drone kamikaze regiunile Tula, Rostov, Voronezh și Oryol din Rusia.
Sursa: X
„Statele europene nu se pot apăra fără SUA”
„Statele europene singure nu au capacitățile suficiente pentru a se apăra împotriva Rusiei”, explică el.
Deși mitul armatei ruse invincibile a fost zdruncinat în Ucraina, Giles avertizează să nu se subestimeze capacitățile militare ale Moscovei.
Rusia își reconstruiește armata mai repede decât o poate distruge Ucraina. Când luptele se vor încheia acolo, Kremlinul va fi gata să vizeze următoarea țintă
El subliniază că Rusia dispune de mijloace militare nefolosite încă în Ucraina, dar care ar putea juca un rol important într-un viitor conflict cu o țară europeană.
„Moscova poate lansa rachete asupra capitalelor UE de la o distanță de 1.000 de kilometri. Și nu mă refer la rachete nucleare, ci la atacuri convenționale de precizie, mai mici”, avertizează Giles.
„Europa se află deja în război”
Concluzia expertului este sumbră: „Ucraina, țările din est, cumpără timp pentru Occident cu sângele soldaților lor. Dar acest timp nu va dura la nesfârșit”
El îndeamnă Europa „să recunoască că se află deja în război, chiar dacă acesta nu se poartă deocamdată cu tancuri, ci prin acte de sabotaj și atacuri cu rachete.
Cu cât negăm mai mult realitatea, cu atât crește pericolul pentru întregul continent.