„Există o dezbatere în care o serie de cercetători au atras atenția că a vaccina o populație cât mai numeroasă cu o singură doză de vaccin, care are o eficiență de 60-80% în loc de 90%, ar putea reprezenta pe termen scurt o variantă mai bună decât cea de a asigura o eficiență de 90% unui număr mai mic de oameni. Aceasta este o perspectivă epidemiologică asupra vaccinului. Pentru că repetiția (rapelul) face ca sistemul imunitar să memoreze virusul și să reacționeze”, a declarat pentru Libertatea dr. Octavian Jurma, epidemiolog și cercetător timișorean.
Au existat rapoarte care arătau că prima doză de vaccin de la Moderna poate asigura și 80% eficiență. Se crede că și eficiența celui de la Pfizer ar putea fi tot pe acolo.
Dr. Octavian Jurma:
Medicul timișorean crede că România ar trebui să crească mult numărul de vaccinuri efectuate zilnic – mult peste cele 20.000 anunțate de coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță.
„S-ar putea ca pentru România, care e o țară cu o populație mai puțin organizată, să fie o soluție ca populația să fie vaccinată o singură dată ( în primă instanță – n.r.). Dintr-un anumit punct de vedere, poate avea un anumit sens ca în etapa a II-a să trecem la o vaccinare mai mare. Să trecem de 250.000, spre 500.000 de vaccinări pe săptămână. Trebuie să avem un număr cât mai mare de vaccinați, pentru că obiectivul este acela de a atinge un tip de imunizare în masă”, este de părere epidemiologul timișorean.
„Sunt sigur că autoritățile noastre îl iau deja în calcul (modelul britanic și danez – n.r.). Putem beneficia de experiența celor din Marea Britanie și Germania. Anglia are un avans mare și vom obține de la ei date valoroase, într-o săptămână-două. Dar vorbim de o filosofie de sănătate publică care are beneficii și riscuri”, a explicat medicul pentru Libertatea.
La noi, repet, scenariul ar fi favorabil vaccinării într-o singură doză, pentru că suntem mai puțin disciplinați. Iar riscurile se referă la o protecție mai scăzută (de 60-80% – n.r.), dar și asta ar face mai ușoară boala, în caz de infectare. Chiar dacă ne vaccinăm cu o singură doză în prima fază, transmisia bolii va fi mai scăzută.
Dr. Octavian Jurma:
Expert german: Ar fi o soluție mai eficientă
Luni, în timp ce autoritățile germane luau în calcul prelungirea intervalului dintre prima și cea de-a doua doză, după modelul britanic, unii experți nemți în sănătate afirmau explicit că această variantă ar fi acum mai bună.
”În fața numărului mic de vaccinuri și a numărul mare de infecții și spitalizări (în Germania – n.r.), o strategie în care cât mai mulți oameni cu putință sunt vaccinați cât mai rapid este mai eficientă”, a declarat
Leif-Erik Sander, șeful echipei de cercetare în domeniul vaccinurilor de la spitalul Charité din Berlin, citat de Reuters.
În aceeași zi, Autoritatea de Sănătate din Danemarca a anunțat că va permite o prelungire a termenului până la care ar trebui administrată a doua doză, la șase săptămâni, adică la 42 de zile, potrivit aceleiași surse.
Jurma: În România, cea mai mare problemă va fi valul trei
Până la momentul în care România va lua o decizie inspirată de modelul britanic sau danez, dr. Jurma s-a declarat îngrijorat de perspectiva celui de-al treilea val în România, în condițiile în care autoritățile nu au înăsprit de sărbători restricțiile, deși alte țări europene au făcut-o.
„Cea mai mare problemă va fi să oprim valul trei, pentru că am fost una dintre cele mai relaxate țări din Europa de sărbători, iar asta o să ne coste. Vom vedea peste 2-3 săptămâni”, avertizează expertul.
Crede că oamenii ar trebui lăsați să se înscrie deja pentru vaccinare
Medicul timișorean are și o propunere pentru autorități: să deschidă înscrierea pe platforma pentru vaccinare pentru populație.
„Eu cred că deschiderea listelor de înscrieri pe platforma de vaccinare pentru toată populația ar avea beneficii de comunicare, chiar dacă vaccinarea ar avea loc conform celor trei faze. Oamenii vor putea să comunice pe Facebook, peste tot, că s-au înscris – de ce să nu-i faci parte din comunicare, de ce să asiste pasivi la dialogul ăsta între cei care spun că nu vor să se vaccineze, cei care ezită și cei care vor? Iar autoritățile vor ști câți oameni vor să se vaccineze, nu să fim iarăși nepregătiți”, a mai punctat epidemiologul.
Foto: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro