Președintele rus a devenit un personaj impredictibil pe scena internațională, care joacă după principiul „totul sau nimic”. Mark Galeotti este autorul volumelor „Hai să vorbim despre Putin! Ce nu înțelege Occidentul” și „O scurtă istorie a Rusiei”, publicate în română la Editura Humanitas. Pentru ambele a depus o muncă de cercetare întinsă pe ani. 

Mark Galeotti

Putin a pornit la război bazându-se pe o „fantezie paranoidă”

Libertatea: Domnule profesor Galeotti, scrieți în unul dintre volumele dumneavoastră că Vladimir Putin are abilitatea de a juca multiple roluri, în funcție de ce-și dorește să obțină. Ce rol credeți că joacă acum, în războiul cu Ucraina?
Mark Galeotti: Pare hotărât să joace rolul războinicului sever, al conducătorului gata să promoveze interesele Rusiei indiferent de costuri. 

– Care sunt temerile reale ale liderului de la Kremlin cu privire la Ucraina, NATO și Occident?
Judecând după discursurile sale în care bate câmpii, recunoscând mai întâi „republicile populare” Donețk și Luhansk și apoi declarând război, el crede cu sinceritate că Occidentul se angajează în mod implacabil să submineze regimul său și să-i refuze Rusiei ceea ce el vede ca fiind locul ei de drept în lume.

Din acest punct de vedere, reiese că el crede că intenția Vestului a fost de a face din Ucraina – chiar înainte de a putea deveni membru NATO – un fel de bază de avans, din care Occidentul ar putea amenința sau chiar ataca Rusia. Voi fi cât se poate de direct și voi spune că este o fantezie paranoidă, dar se pare că a fost suficientă pentru a-l face să declanșeze războiul.

„Avem de-a face cu un «nou Putin»”

– Care credeți că va fi următoarea mișcare a lui Vladimir Putin în Ucraina?
Pe măsură ce vede că speranța unei victorii rapide e zdrobită de limitările propriilor forțe și de puterea neașteptată a rezistenței ucrainene, din păcate, cel mai probabil va apela la metode și mai violente, în speranța de a subjuga țara.

– Până acum, Putin părea să evite situațiile pe care nu era sigur că le poate controla, așa cum scrieți în cartea „Hai să vorbim despre Putin”. Ce s-a schimbat între timp?
– Tocmai asta este atât de izbitor și de periculos la situația actuală: avem de-a face cu un „nou Putin”, un bătrân grăbit, dispus să-și asume riscuri pe care cândva le-a evitat. Poate fi din cauza vârstei, poate pentru că este bolnav, așa cum sugerează unele voci, poate fi efectul COVID – în timpul pandemiei, a fost ascuns în spatele unor protocoale elaborate de biosecuritate, ceea ce a însemnat că numai oamenii apropiați lui și cei mai agresivi dintre oficiali l-au întâlnit în persoană. 

Oricare ar fi motivul, a declanșat un război pe care, în urmă cu câțiva ani, cred că inclusiv el l-ar fi considerat de neconceput.

Mark Galeotti, expert în politică rusă:

Obiectivele lui Putin în războiul cu Ucraina

– Ce își dorește Putin să obțină din actualul conflict cu Ucraina, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung?
– Faptul că pretinde că urmărește doar „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei este doar un mod eufemistic de a spune că dorește să se asigure că Ucraina este incapabilă să reziste controlului Moscovei și că este epurată de oricine – cel puțin la nivel guvernamental – care ar opune o rezistență. Asta presupune impunerea unui regim-marionetă și, fie că realizează sau nu, prezența continuă a unei mari garnizoane rusești. 

Cred că scopurile sale finale sunt mai multe: să aducă Ucraina înapoi în „frăția slavă” dominată de Moscova, să demonstreze că Vestul este slab și să-și stabilească propriul rol în istorie ca un mare lider rus.

Din cum a comunicat până acum, Putin a transmis că e un om care-și dorește războiul și un om fundamental de neîncredere, ceea ce va face orice încheiere a conflictului cu atât mai grea.

Mark Galeotti, expert în politică rusă:

– În opinia dumneavoastră, cum a răspuns până acum Vestul? Cât de departe e dispus să meargă pentru a apăra Ucraina?
– În Vest nu există niciun fel de dorință de a-și vedea propriii soldați la război. Asta înseamnă că a existat o limită la ce poate face pentru a opri invazia. Totuși, a răspuns cu o forță neașteptată și cu unitate, iar sancțiunile economice impuse Rusiei – să fim onești și să numim asta un război economic – au fost, într-adevăr, fără precedent.

Este greu de crezut că doar sancțiunile sunt suficiente pentru a-l face pe Putin să renunțe. Cred că e cazul să ne obișnuim cu ideea unui nou Război Rece.

Mark Galeotti:

Probabil va avea o durată mult mai scurtă decât Războiul Rece, în care vom fi angajați într-o luptă mai largă ne-armată, folosind orice instrument, de la soft power la subversiune. Am încercat să detaliez în cartea „The Weaponisation of Everything”.

„Putin a redus statutul Rusiei de mare putere”

– Ce credeți că a câștigat Rusia din acea paradă a negocierilor cu NATO care a avut loc înainte de invazie?
– Chiar dacă totul a fost o farsă și războiul era inevitabil, ironia e că diplomații ruși implicați probabil că nu au știut asta. Probabil că ei s-au gândit că îi oferă Moscovei timp să-și crească forțele, în speranța că astfel îi intimidează pe ucraineni pentru a fi dispuși la concesii. Poate că dacă Putin ar fi primit, fără război, suficient din cât își dorea, ar fi fost satisfăcut, deși asta s-ar fi produs cu prețul suveranității și independenței Ucrainei.

– În acest moment, credeți că e posibil ca în Ucraina să se instaleze un conflict înghețat, precum cele din Caucaz?
– Putin ar fi putut să înghețe conflictul, dar el a ales în schimb un război „cald”. E posibil ca, atunci când va eșua în subjugarea întregii țări, să se retragă în Donbas și să încerce să îl „re-înghețe”. Rămâne de văzut.

Poporul rus nu era pregătit pentru o invazie a vecinilor săi”

– Mai este astăzi Rusia o mare putere?
Limitările puterii ruse sunt vizibile cu ochiul liber. Rusia este forțată să desfășoare din ce în ce mai multe trupe în bătălia din Ucraina, în timp ce sancțiunile Occidentului apasă greu pe umerii economiei ruse și tot mai multe națiuni o tratează ca pe un paria – chiar și China este reținută în a arăta susținere față de acest război.

Ironia este, totuși, că dacă Rusia are rezultate mult mai proaste decât ar trebui, este tocmai din cauza deciziilor lui Putin.

Mark Galeotti:

Nu numai că pare să fi consultat foarte puțini oameni din cercul său apropiat cu privire la invadarea Ucrainei, dar pare și că a spus puținilor oameni despre adevăratele sale planuri. 

Planificarea militară a fost proastă, poporul rus nu era pregătit pentru o invazie a vecinilor săi, iar economia nu este pregătită pentru sancțiuni pentru că, în disperarea lui de a păstra secretul, a împărtășit adevărul doar cu o mână de aliați, cei mai apropiați ai săi. Așadar, Putin a redus statutul Rusiei de mare putere.

  • Autor cu peste 20 de volume despre istoria modernă, politica și securitatea Rusiei, Mark Galeotti este profesor onorific la University College London și director general al Mayak Intelligence, o firmă de consultanță și cercetare specializată în relațiile cu Rusia. A consiliat mai multe instituții, printre care Adunarea Parlamentară a NATO, Interpolul și Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa.

 
 

Urmărește-ne pe Google News