Într-un interviu pentru AP, specialistul, care a condus departamentul de urgențe al OMS, a explicat că teoria principală care explică răspândirea bolii este legată de transmiterea sexuală între bărbații homosexuali și bisexuali la două petreceri organizate în Spania și Belgia.
Știm că variola maimuței se poate răspândi atunci când există un contact apropiat cu leziunile cuiva infectat și se pare că prin contactul sexual s-a amplificat acum această transmitere.
Dr. David Heymann, consilier principal la OMS:
„Este foarte posibil să fi fost cineva care să fi fost infectat, să fi dezvoltat leziuni la nivelul organelor genitale, mâinilor sau în altă parte și apoi să răspândească boala când a existat un contact sexual sau apropiat, fizic. Și apoi au fost aceste evenimente internaționale care au generat focarul în întreaga lume, în SUA și în alte țări europene”, a continuat dr. David Heymann.
„Prin natura sa, activitatea sexuală implică un contact intim, care ne-am aștepta să crească probabilitatea de transmitere, indiferent de orientarea sexuală a unei persoane și indiferent de modul de transmitere”, a spus, la rândul său, Mike Skinner, virolog la Imperial College London.
Până acum, variola maimuței nu a declanșat astfel focare în afara Africii, unde este endemică la animale. Astfel, se constată o abatere semnificativă de la tiparul tipic de răspândire a bolii în Africa centrală și de vest, unde oamenii sunt în principal infectați de animale precum rozătoarele sălbatice și primatele.
Până în prezent, OMS a înregistrat peste 90 de cazuri de variola maimuței în 12 țări țări, printre care Marea Britanie, Spania, Israel, Franța, Elveția, SUA și Australia.
Enrique Ruiz Escudero, un înalt oficial spaniol din domeniul sănătății a anunțat astăzi, 22 mai, că la Madrid există 30 de cazuri confirmate. Autoritățile din Spania investighează posibile legături între un eveniment recent Gay Pride din Insulele Canare, care a atras aproximativ 80.000 de oameni, și cazuri de la o saună din Madrid. Cuvântul saună nu se referă doar la conceptul de băi publice, ci este folosit în Spania pentru a descrie locurile frecventate de bărbații gay în căutare de sex, notează Reuters.
Totodată, Dr. David Heymann, care a prezidat vineri o reuniune urgentă a grupului consultativ al OMS, spune că nu există dovezi care să sugereze că variola maimuței ar fi putut evolua într-o formă mai infecțioasă.
Cum se manifestă variola maimuței
Pintre simptomele specifice se numără febra, frisoanele, erupțiile cutanate și leziunile apărute pe față sau pe organele genitale. Boala se poate răspândi prin contactul apropiat cu o persoană infectată sau cu îmbrăcămintea sau lenjeria de pat, dar transmiterea sexuală nu a fost încă documentată. Cei mai mulți dintre pacienți se recuperează după boală în câteva săptămâni fără a necesita spitalizare.
Vaccinurile împotriva variolei, o boală înrudită, sunt, de asemenea, eficiente în prevenirea variolei maimuțelor, iar unele medicamente antivirale sunt în curs de dezvoltare.
În ultimii ani, boala a fost fatală în până la 6% dintre infectări, dar nu au fost raportate decese printre cazurile din prezent.
Răspândirea actuală a variolei maimuței este un „un eveniment extrem de neobișnuit”, potrivit experților OMS, care cred că este posibil ca boala să se fi transmis ”în tăcere” o perioadă având în vedere că acum au apărut atât de multe cazuri în țări diferite.
În acest context, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a avertizat că, pe măsură ce vara începe pe tot continentul, adunările în masă, festivalurile și petrecerile ar putea accelera răspândirea variolei maimuțelor.
Consilierul medical șef al Agenției pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie, dr. Susan Hopkins, a spus că se așteaptă să fie identificate mai multe cazuri de variolă a maimuței în țară „în fiecare zi”.
Oficialii britanici au precizat că „o proporție notabilă” a cazurilor din Marea Britanie și Europa a fost reprezentată de bărbați tineri fără antecedente de călătorie în Africa și care sunt gay, bisexuali sau au făcut sex cu bărbați. Totodată, autoritățile din Portugalia și Spania au menționat că multe cazuri au fost depistate la bărbați care au întreținut relații sexuale cu alți bărbați și ulterior s-au adresat unor clinici pentru sănătate sexuală.
„Asta nu este COVID”
Dr. David Heymann subliniază însă că este puțin probabil ca boala să declanșeze o transmitere pe scară largă, așa cum s-a întâmplat în cazul SARS-CoV-2.
„Asta nu este COVID. Trebuie să încetinim răspândirea, dar nu se transmite prin aer și avem vaccinuri pentru a ne proteja împotriva ei”, a mai spus expertul, adăugând că studiile ar trebui efectuate rapid pentru a determina dacă variola maimuței ar putea fi răspândită de persoane asimptomatice.
Vezi evoluţia de până acum a cazurilor de variola maimuţei în România!