Desfăşurarea unor forţe terestre în Ucraina din partea unui stat membru NATO nu ar însemna în mod automat că alte state din Alianţa Nord-Atlantică devin părţi la conflict, afirmă Serviciul de cercetări al Bundestagului, forul legislativ german, relatează Agerpres.
„Dacă statul membru al NATO acţionează unilateral, atunci nici NATO ca întreg, nici alte state din NATO nu devin părţi la conflict”, precizează experţii parlamentari germani într-un raport consultat de agenția de presă DPA.
Raportul în cauză a fost întocmit după ce președintele francez Emmanuel Macron a evocat, la sfârșitul lunii februarie, posibilitatea desfăşurării de trupe la sol în Ucraina. La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a respins ferm ideea mobilizării de militari occidentali în țara atacată de Rusia.
Deputata Beatrix von Storch, membră a Alternativei pentru Germania (AfD, dreapta radicală), a întrebat ce impact ar putea avea o desfăşurare de trupe dintr-un stat membru NATO asupra obligativității apărării reciproce.
„Dacă trupe ale unui stat membru NATO se angajează în autoapărarea colectivă (articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite – n.r.) în favoarea Ucrainei într-un conflict existent (între Rusia şi Ucraina – n.r.) şi sunt atacate de cealaltă parte la conflict (Rusia – n.r.) în cursul luptelor în zona de conflict, acesta nu constituie un caz al articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic”, au subliniat experţii parlamentari germani.
„Un angajament militar al trupelor la sol franceze în favoarea Ucrainei s-ar baza pe dreptul colectiv de autoapărare în conformitate cu articolul 51 al Cartei ONU şi astfel ar fi permis, potrivit dreptului internaţional. Pe de altă parte, o reacţie militară a Rusiei contra unor ţinte din Franţa ar constitui un «atac armat» (contrar dreptului internaţional) în interiorul sensului articolului 5 al Tratatului NATO, care ar stabili condiţiile factuale pentru o proclamare a unui caz de Alianţă”, au conchis ei.
Serviciul de cercetări al Bundestagului este format din opt departamente specializate cu aproximativ 100 de experţi şi realizează studii la solicitarea individuală a deputaţilor germani sau pentru comisiile parlamentare specializate, notează DPA.
parpalache • 01.04.2024, 16:17
Deci:Daca o țara NATO se angajeaza in razboi in mod direct impotriva Rusiei cica e„autoaparare colectiva”și cica ar fi legala!Dar daca-ca riposta-Rusia ataca „ținte”din acea țara...cica e....agresiune!Morala?Regulile le face cel mai tare!
danymoto • 31.03.2024, 21:06
Nu va lasati pana nu ne bagati in razboi ne ataca draqu voi cu interesele. Miliardarilor si tarilor sugativa bagati mereu batul printre gard si impingeti merreu spre Rusia. Stiati va rusnacii o sa reactioneze daca vreti sa bagati ukraina in NATO si EU da na interesele sunt pra mari si au bagat prea multi bani sa renunte acum. Sigur vor un razboi o resetare sa isi justifice jumulirea saracirea populatiei europei cu covid inglatie liberarizare energetica si toata ptosteala lor. Da duceti-va voi ma cu fii vostrii si muriti in Ukraina nu ne trimiteti pe noi. Ati lasat sa fie unvadata europa cu barcile de alte culturi de nu mai poti sarbatorii paste craciun sarbatorim iepurasul si crezi ca esti in siria si va e frica ca ne invadeaza rusii. Mai lasati-ne cu prosteala voastra noi nu vrem razboi.
MAMIRA • 30.03.2024, 11:33
Asa este insa mereu Diavolul se ascunde in detalii...poate ne explica "expertii aia" ce se intampla daca "apararea colectiva" scapa un atac pe teritoriul rus?