„Dacă statul membru al NATO acţionează unilateral, atunci nici NATO ca întreg, nici alte state din NATO nu devin părţi la conflict”, precizează experţii parlamentari germani într-un raport consultat de agenția de presă DPA.

Raportul în cauză a fost întocmit după ce președintele francez Emmanuel Macron a evocat, la sfârșitul lunii februarie, posibilitatea desfăşurării de trupe la sol în Ucraina. La rândul său, cancelarul german Olaf Scholz a respins ferm ideea mobilizării de militari occidentali în țara atacată de Rusia.

Deputata Beatrix von Storch, membră a Alternativei pentru Germania (AfD, dreapta radicală), a întrebat ce impact ar putea avea o desfăşurare de trupe dintr-un stat membru NATO asupra obligativității apărării reciproce.

„Dacă trupe ale unui stat membru NATO se angajează în autoapărarea colectivă (articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite – n.r.) în favoarea Ucrainei într-un conflict existent (între Rusia şi Ucraina – n.r.) şi sunt atacate de cealaltă parte la conflict (Rusia – n.r.) în cursul luptelor în zona de conflict, acesta nu constituie un caz al articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic”, au subliniat experţii parlamentari germani.

„Un angajament militar al trupelor la sol franceze în favoarea Ucrainei s-ar baza pe dreptul colectiv de autoapărare în conformitate cu articolul 51 al Cartei ONU şi astfel ar fi permis, potrivit dreptului internaţional. Pe de altă parte, o reacţie militară a Rusiei contra unor ţinte din Franţa ar constitui un «atac armat» (contrar dreptului internaţional) în interiorul sensului articolului 5 al Tratatului NATO, care ar stabili condiţiile factuale pentru o proclamare a unui caz de Alianţă”, au conchis ei.

Serviciul de cercetări al Bundestagului este format din opt departamente specializate cu aproximativ 100 de experţi şi realizează studii la solicitarea individuală a deputaţilor germani sau pentru comisiile parlamentare specializate, notează DPA.

 
 

Urmărește-ne pe Google News