Trump a șocat după ce a declarat că ia preventiv hidroxiclorochină, deși nu este bolnav de COVID-19. Medicamentul are rezultate clinice cel puțin contradictorii.
Experții în sănătate au avertizat că persoanele care utilizează acest medicament riscă grave probleme cardiace, dar și alte complicații.
În studiile clinice efectuate, s-a arătat că hidroxiclorochină are beneficii limitate pentru pacienții cu coronavirus și ar putea fi chiar dăunătoare sănătății când este utilizată în combinație cu alte substanțe.
Având în vedere efectele secundare ale medicamentului, experții au avertizat că nu vor prescrie medicamentul pacienților ca măsură preventivă Covid-19.
”Să iei așa ceva pentru a preveni coronavirusului mi se pare o nebunie”, a spus David Juurlink, șeful clinicii de farmacologie la Universitatea din Toronto, Canada.
Trump e în grupul persoanelor cu risc
În plus, Trump, 73 de ani, face parte din grupul persoanelor cu risc, de vremea ce suferă de unele probleme cardiace, depistate în urmă cu doi ani.
Medicul liderului de la Washington, Sean Conley, a spus că a avut numeroase discuții cu președintele cu privire la beneficiile hidroxiclorochinei în cazul infecției cu coronavirus.
Doctorul nu a specificat un regim de tratament, dar a concluzionat că ”beneficiul potențial a depășit riscurile relative”.
De ce sunt periculoase afirmațiile liderului de la Casa Albă
Experții din sănătate sunt îngrijorați fiindcă ultimele declarații ale lui Trump ar putea provoca o altă direcție pentru utilizarea hidroxiclorochinei. Autoritățile sanitare au anunțat că vânzările au început să crească, lucru care s-a întâmplat și la finalul lunii martie, când Trump a lăudat medicamentul.
Pacienții care au, într-adevăr, nevoie de hidroxiclorochină, ar putea să nu-l mai găsească. Medicamentul este aprobat pentru tratarea artritei reumatoide sau a unor boli autoimune.
Aneesh Mehta, doctor în boli infecțioase la Universitatea Emory, Atlanta, SUA, a dezvăluit că ”unii pacienți nu s-au mai înscris într-un proces de tratament cu Remdesivir, medicament cu rezultate promițătoare în lupta cu coronavirusul, fiindcă au dorit să ia hidroxiclorochină după ce au văzut reportaje în presă”.
Studiu despre beneficiile și efectele medicamentului
Pe 22 aprilie, tot Politico a citat un studiu pentru cercetarea efectelor hidroxiclorochinei, realizat pe 368 de pacienți cu coronavirus, tratați în spitalele de veterani din SUA, și nu a găsit efecte benefice, ba dimpotrivă.
Cercetarea a arătat că aproximativ 28% dintre pacienții care au primit hidroxiclorochină, plus tratamentul obișnuit, au murit. Prin comparație, doar 11% dintre cei care au primit doar tratamentul obișnuit au decedat.
În jur de 22% dintre cei care au primit hidroxiclorochină și azitromicină au murit, dar diferența dintre acest grup și cel care a primit tratamentul obișnuit nu este considerată semnificativă.
Hidroxiclorochina nu a influențat cu nimic, în bine sau în rău, nevoia unor pacienți de a fi conectați la un ventilator mecanic pentru a respira.