Experții de la Porton Down spun că agentul este de un tip dezvoltat de ruși, dar Moscova neagă acest lucru și susține că implicarea lor într-o astfel de aciune înainte de alegerile de duminică și Cupa Mondială este „de neimaginat”.

În discursul său de după anunțarea rezultatelor la alegerile prezidențiale, Vladimir Putin a declarat că Rusia și-a distrus toate armele chimice, adăugând că ar fi fost un „nonsens” să implice guvernul în atacul din 4 martie.

În acest context experții OPCW, cu sediul în Olanda, care se ocupă de supravegherea implementării măsurilor de distrugere a armelor chimice, se vor întâlni și cu detectivi britanici de rang înalt. Ei au fost invitați de către Regatul Unit să verifice independent agentul neurotoxic folosit în tentativa de asasinat și va dura cel puțin două săptămâni pentru a anunța concluziile la care au ajuns.

Potrivit unor surse citate într-un raport privind ABC News din SUA, Serghei Skripal și fiica sa ar fi putut fi expuși agentului neurotoxic prin sistemul de ventilație al vehiculului.

Skripal și fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, se află în continuare în spital, în stare geravă după ce au fost expuși la un agent neurotoxic din familia agenților Novichok, dezvoltați de către armata rusă.

Încidentul a creat un conflict internațional de proporții, Marea Britanie luând decizia de a expulza 23 de diplomați ruși de pe teriroiul Regatului Unit, iar Moscova a replicat că va recurge la același gest în semn de protest.

Aliații Marii Britanii, Germania, Franța și Statele Unite, au emis un comunicat comun prin care critică Rusia pe care o consideră principalul vinovat pentru otrăvirea lui Skripal și pentru expunerea civililor la o substanță neurotoxică.


Citește și: FOTOREPORTAJ | #salvatipipera, între ALB și NEGRU


 
 

Urmărește-ne pe Google News