„Nu există niciun scenariu clinic în care beneficiile sunt mai mari decât riscurile” în cazul femeilor însărcinate, precizează agenția americană, care a propus comitetului său de experți să nu recomande autorizarea pastilei Merck pentru femeile care urmează să devină mame.

Oamenii de știință spun că au identificat potențiale riscuri, printre care o posibilă toxicitate și apariția unor malformații congenitale.

Comitetul de experți din cadrul FDA se va reuni pe 30 noiembrie pentru a analiza eficiența și siguranța pastilei, care urmează să fie comercializată sub numele de Molnupiravir, și vor stabili dacă aceasta nu va putea fi administrată niciodată în timpul sarcinii sau dacă va fi recomandată în anumite situații.

Nicio femeie însărcinată nu a participat la studiul clinic făcut de Merck. Recomandările FDA au luat în calcul rezultatele unui studiu pe femele gestante de şoareci şi de iepuri, în condițiile în care au fost identificate malformații congenitale la unii dintre puii acestora în grupurile de control.

Pastila Merck reduce cu 30% ratele de spitalizare și deces

Inițial, reprezentanții Merck au anunțat că pastila anti-COVID reduce cu 50% ratele de spitalizare și de deces. Ulterior, conform raportului publicat vineri, eficacitatea medicamentului a fost revizuită la 30% în rândul persoanelor din categoriile de risc, dacă acesta a fost administrat la scurt timp după infectare.

Primele rezultate privind eficiența au fost publicate în urma unui studiu la care au participat puțin peste 700 de pacienți, jumătate dintre ei primind pastila Merk, iar ceilalți, doza placebo. Rezultatele care au indicat o eficacitate de 50% au determinat un comitet de experți să decidă oprirea studiului și solicitarea autorizării.

Însă după ce au fost analizate date de la peste 1.400 de persoane, s-a constatat că medicamentul oferă o protecție mai scăzută față de riscul de spitalizare și deces.

Totuși, în raportul publicat vineri, FDA precizează că pastila Merck este eficientă la pacienții cu forme ușoare și moderate ale bolii, care au un risc ridicat de spitalizare.

Potrivit rezultatelor complete ale studiilor, rata de spitalizare a fost de 6,7% în cazul pacienților care au primit tratamentul față de 9,7% în cazul grupului placebo. De asemenea, a existat un deces în rândul persoanelor cărora le-a fost administrată pilula Merck și 9 în grupul celor care au primit doza placebo.

Pilula produsă de Merck a fost concepută pentru a introduce erori în codul genetic al virusului, împiedicând răspândirea acestuia în organism. Molnupiravir acționează prin țintirea unei enzime pe care virusul o folosește pentru a se replica.

Marea Britanie a aprobat, în premieră, medicamentul Molnupiravir la începutul lunii noiembrie.

Foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News