Documentele se referă, printre altele, la modul în care ar trebui acționat în perioada sărbătorilor și la campania de vaccinare, care va trebui derulată în viitorul apropiat.

În ghidul general, specialiștii de la UBB recomandă deschiderea școlilor primare și o campanie de informare care să scadă reticența cu privire la vaccinare. Aceasta măsură ar trebui însă însoțită de restricții mai severe.

Ghidul general se referă, printre altele, la:

– Continuarea măsurilor generale de control al pandemiei (purtarea măștilor, igiena constantă, distanțarea fizică)

– Prevenirea și controlul problemelor psihologice asociate pandemiei

– Creșterea acceptabilității petrecerii Crăciunului și Revelionului în solitudine (fără petreceri și colindat, cu interacțiune socială minimă)

– Scăderea reticenței la vaccinarea anti-Covid /Creșterea intenției de vaccinare printr-o campanie de informare adaptată pentru diferite segmente de populație

– Creșterea acceptabilității unui potențial lockdown după alegerile parlamentare din 2020

– Deschiderea școlilor până în clasa a IV-a, combinată cu restricții mai severe care să compenseze prezența fizică a copiilor și profesorilor și cu măsuri de suport (ventilație, distanță, mască și în pauze)

– Introducerea testării periodice de masă cu teste rapide, care să permită redeschiderea economiei cât mai repede

Celelalte ghiduri se referă la recomandări pentru sănătatea publică, autoreglarea psihologică în pandemie, reglarea comportamentală (schimbarea rutinei de viață), precum și la petrecerea sărbătorilor de iarnă în pandemie.

Ghidurile au fost elaborate de UBB, în colaborare cu Asociația Psihologilor din România.

”Din păcate, până acum măsurile luate la acest nivel s-au bazat mai ales pe o psihologie de simț comun, cu minimă informare din partea psihologiei științifice. Paradigma trebuie schimbată radical, pe coordonatele prezentate ca exemplu în ghidurile UBB”, a declarat Daniel David, rectorul universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

 
 

Urmărește-ne pe Google News