Alok Sharma crede că dacă COP26, care va avea loc în noiembrie la Glasgow, nu va fi un succes, consecințele vor fi catastrofale.
„Nu
cred că există niciun alt cuvânt pentru asta. Vedeți zilnic ce se
întâmplă în întreaga lume. Anul trecut a fost cel mai cald an
înregistrat vreodată, iar ultimul deceniu a fost cel mai cald
deceniu înregistrat vreodată”, spune ministrul britanic.
În
raportul pe care îl vor publica luni, experții ONU în domeniul
climatic arată cât de aproape este omenirea de un dezastru
potențial ireversibil, provocat de vremea extremă.
„Acesta va fi cel mai puternic avertisment de până acum că acțiunile umane accelerează încălzirea globală într-un ritm alarmant și de aceea COP26 trebuie să fie momentul în care îndreptăm acest lucru. Nu ne putem permite să așteptăm doi ani, cinci ani, zece ani, acum este momentul”, mai avertizează Sharma, adăugând că omenirea se apropie de punctul în care consecințele vor fi ireversibile.
Efectele încălzirii globale sunt deja evidente în prezent, spune ministrul britanic, care amintește, în acest context, de recentele inundații din mai multe state europene și din China, incendiile de vegetație, precum și temperaturile extrem de ridicate din America de Nord.
„În fiecare zi vom vedea un nou record într-un fel sau altul în întreaga lume”, declară Sharma.
Am vizitat comunități care, ca urmare a schimbărilor climatice, au trebuit pur și simplu să-și părăsească locuințele și să se mute din cauza unei combinații de secetă și inundații.
Alok Sharma:
Acest raport „va fi un semnal de alarmă pentru toţi cei care nu au înţeles încă de ce următorul deceniu trebuie să fie absolut decisiv în ceea ce priveşte acţiunile în domeniul climei”, mai spune președintele COP26.
Critici pentru Marea Britanie
Pe de altă parte, activiștii pentru protecția mediului acuză că Marea Britanie își pierde din credibilitate într-un moment-cheie. Asta pentru că Alok Sharma a insistat că țara sa poate continua proiectele de explorări de petrol şi gaze. Totul, în ciuda avertismentului venit recent din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie, potrivit căruia statele trebuie să renunțe la orice proiect care implică exploatările de combustibili fosili dacă se dorește ca încălzirea globală să fie limitată la 1,5°C.
Alok Sharma susține că proiectele vor trebui să respecte angajamentul Marii Britanii de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050.
Ministrul britanic a devenit ținta criticilor și pentru că într-un interval de șapte luni a vizitat 30 de țări, dintre care unele erau considerate cu risc epidemiologic ridicat din cauza pandemiei de coronavirus. În fața acestor acuze, el a declarat că pentru astfel de negocieri este important ca discuțiile să fie purtate față în față.
Foto: EPA