Decesul putea fi produs de oricare dintre germeni, extrem de agresivi pentru nou-născuți.
Experiza INML Iași:
În 2016, trei copii abia născuți au murit la spitalul din Suceava într-un interval de 7 luni. Aceștia sunt:
- Vasile Emilian Haidamac, 25 februarie – 27 februarie 2016 (a trăit 27 de ore);
- Alexandru Teodor Manea, 17 februarie – 1 martie 2016 (a trăit 13 zile);
- Lucas Paparuș, 7 august – 17 august 2016 (a trăit 10 zile).
„Infectarea cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului.”
Expertiza ajunsă la dosarul cauzei este semnată de medicul legist Beatrice Ioan de la IML Iași. Documentul a fost cerut pentru lămuriri suplimentare de familii și anchetatori.
Conține 9 pagini și începe cu un istoric al cazului, în care sunt prezentate, cronologic, evenimente și controale făcute în acest caz.
Referindu-se la decesele micuților, se subliniază că moartea primilor doi bebeluși, Vasile Emilian Haidamac și Alexandru Teodor Manea, a fost produsă după infectarea cu „aceeași bacterie (tulpină comună)”.
Despre răspândirea infecțiilor în Spitalul Județean Suceava, expertiza susține că „există o legătură de cauzalitate între contaminarea mediului de spital cu microorganisme cu potențial nosocomial, rezultat al neluării măsurilor de dezinfecție a coloanei de apă de către administrația Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava și infectarea celor doi nou-născuți, stabilindu-se că infectarea celor doi cu bacteria Pseudomonas aeruginosa s-a realizat în secțiile spitalului”.
Pseudomonas aeruginosa este de multe ori fatalul piocianic, una dintre cele mai cunoscute bacterii de proveniență intraspitalicească din România.
„Procedură lacunară”
Expertiza spune și de ce s-a ajuns aici. Dezinfecția și asigurarea mediului sanitar s-au efectuat în mod necorespunzător, „procedura de depistare, înregistrare și raportare fiind lacunară”, se punctează în document.
Cei care au descoperit că sursa de contaminare cu Pseudomonas aeruginosa este coloana de apă sunt cei de la DSP Suceava, care au informat conducerea clinicii să dezinfecteze de urgență coloana.
Septicemie cu trei germeni diferiți și extrem de agresivi
Părțile din dosar au avut ocazia să pună întrebări pentru a lămuri diferite aspecte din acest caz. Iar concluziile IML Iași detaliază ce li s-a întâmplat copiilor.
Astfel, unul dintre micuți, Teodor Alexandru Manea, a fost infectat cu trei germeni. E vorba despre Pseudomonas aeruginosa (piocianic), Streptococ beta hemolitic și Klebsiella pneumoniae.
Cauza morții a fost septicemia cu meningită purulentă și insuficiență respiratorie acută, iar medicii punctează că aceasta putea fi declanșată de oricare dintre germeni, „extrem de agresivi pentru nou-născut”.
Specialiștii susțin că evoluția inițială după nașterea prin cezariană fusese favorabilă.
62,7% este media mortalității la infecțiile cu Pseudomonas aeruginosa (piocianic), conform specialiștilor de la IML Iași.
Supraviețuitorii infectați rămân cu sechele
O altă constatare a celor de la Medicină Legală Iași: în România nu sunt raportări referitoare la mortalitatea produsă de Pseudomonas aeruginosa, streptococ beta hemolitic grup B sau Klebsiella pneumoniae.
Medicii subliniază și că prognosticul nou-născutului cu sepsis și afectare meningeană este rezervat. Fie se produce deces în proporție mare, fie nou-născutul supraviețuiește cu sechele neurologice importante.
Dosarul penal 4276/P/2016, deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, ar urma să fie finalizat în perioada imediat următoare, conform surselor judiciare ale ziarului.
Cazul era amânat. Dar familia Manea, părinții unui bebeluș decedat la Suceava, a avut câștig de cauză acum un an și două luni, când judecătorii au indicat Parchetului să finalizeze dosarul în maximum 6 luni. Apoi, termenul s-a mai prelungit până în 2021.
În 2016, momentul deceselor, directorul medical Tiberius Brădățan și-a dat demisia după ce echipa de investigații GSP / Libertatea a început să scrie despre caz.
Manager era, la fel ca la începutul crizei de COVID-19, Vasile Rîmbu, anchetat acum de procurorii suceveni pentru decesele de coronavirus din cel mai mare spital al Bucovinei.
Toate episoadele Libertatea / GSP despre cazul copiilor morți la Suceava:
- Al treilea nou-născut moare cu infecție la Spitalul Județean Suceava! Tatăl acuză că autoritățile ascund cauza comună a deceselor: piocianicul (2 septembrie 2016)
- DSP Suceava confirmă prezența piocianicului: „Stafilococ pe masa de înfășare și pseudomonas în ATI” (3 septembrie 2016)
- Tatăl copilului mort cu piocianic: „La spital mi-au spus: nu vreți să ne lăsați băiatul să îl ardem? Am rămas șocat, nici acum nu-mi revin!” (5 septembrie 2016)
- Brădățan a plecat, două autosesizări! Reacții în lanț după scandalul nou-născuților decedați cu infecție la Suceava (10 septembrie 2016)
- Poliția Suceava a preluat cazul bebelușilor decedați la Spitalul Municipal din localitate, iar serviciul investigații criminale anunță că se află în stadiul audierilor (30 ianuarie 2017)
- Trei bebeluși decedați cu infecție intraspitalicească la Suceava, în 2016, și un dosar peste care s-a lăsat tăcerea. Nici măcar expertiză medico-legală în 2 ani și jumătate! Răspunsul incredibil al procurorilor (29 ianuarie 2019)
- Dosarul bebelușilor morți din cauza infecției la Suceava. Nimeni din spital nu a fost audiat în trei ani! (25 februarie 2019)
- Expertiza medico-legală în cazul bebelușilor din Suceava, morți din cauza infecțiilor nosocomiale acum aproape 4 ani, nu este gata! (5 decembrie 2019)
- Ancheta bebelușilor morți la Suceava din cauza infecțiilor nosocomiale trenează de aproape 4 ani. Tatăl unui copil: „Nimeni din spital nu a fost audiat” (6 decembrie 2019)
- Ce spune IML Iași despre expertiza medico-legală în cazul bebelușilor din Suceava care au murit în spital, în 2016 (6 decembrie 2019)
- IML Iași anunță când va fi gata expertiza medico-legală în cazul bebelușilor din Suceava care au murit în spital, în 2016 (9 decembrie 2019)
- Judecătorii dau ultimatum procurorilor să rezolve cazul bebelușului mort la Suceava în 2016! (2 ianuarie 2020)
- Dosarul bebelușilor morți, care putea dezgropa mizeria din Spitalul de la Suceava, nu e trimis în instanță de 4 ani (14 aprilie 2020)
- La un an după ultimatumul dat de judecători, Parchetul Suceava încă lucrează la rechizitoriu în cazul bebelușilor morți cu infecție în 2016 (28 aprilie 2021)