Principalele declarații
- Trei lucruri aș solicita de la bun început să le pot face:
1. depolitizarea sistemului de educație. Să mi se permită să curățăm sistemul de sus până de jos de ingerințele politice.
2. Să fie susținut procesul de descentralizare, cu mecanisme care duc responsabilitatea către cei care sunt mai aproape de școală.
3. Flexibilizarea sistemului de învățământ. Sunt foarte multe drumuri înfundate pentru elevi și studenți în acest moment.
- Nu m-aș înscrie niciodată într-un partid politic pentru o funcție. Se știe că am fost un susținător al USR-PLUS.
- Modelul finlandez se bazează pe centrarea pe elev. Aș reduce numărul de elevi în clase. 18-20 e fezabil la ciclul primar. E foarte mult 30 de elevi în clasă.
- Un alt lucru pe care l-aș face este asigurarea unei mese pentru copii.
- Este un sistem foarte inert, care nu se poate schimba foarte repede. Temerea mea cea mai mare este să așteaptă ca totul să se schimbe în șase luni. Nu pot să promit asta. Eu zic că în doi ani este posibil. Mă tem că nu știu în ce măsură oamenii din sistem mai au încredere în potențialul schimbărilor. Mi-aș dedica o parte din timp pentru a construi împreună această încredere.
Radu Szekely a vorbit și despre cum poate propune ca independent, într-un guvern cu patru partide, schimbarea sistemului de învățământ, obligat să se adapteze rapid în cele zece luni de pandemie și care are încă foarte multe probleme nerezolvate.
Liderii USR-PLUS au anunțat că sunt pregătiți să preia Ministerul Educației, unde vor propune un ministru tehnocrat, fără a da însă deocamdată un nume. Surse din alianță spun, pentru educațieprivata.ro, că printre tehnocrații luați în calcul este și Radu Szekely. Împărțirea ministerelor și numele miniștrilor propuși vor fi decise la negocierile de sâmbătă ale PNL, USR-PLUS și UDMR pentru formarea noului Guvern.
Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.