Azi, pe 1 iunie 2021, autoritățile fixaseră ținta de 5 milioane de oameni vaccinați. Avem doar 4,3 cu prima doză și imunizăm sub 150.000 de oameni noi pe săptămână. Este aproape imposibil de atins următorul obiectiv de 10 milioane, stabilit de Guvern până în luna august.

Doi specialiști în politici de sănătate publică și un reprezentant al medicilor de familie explică pentru cititorii Libertatea de ce a scăzut interesul românilor pentru imunizarea împotriva COVID, cine și unde s-a greșit.

„Deschiderea tuturor activităților fără condiționarea vaccinării, o greșeală”

Doctorul Ioana Stăncel

Doctorul Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, consideră că una din greșelile făcute de autorități și care au contribuit la încetinirea campaniei de imunizare a fost ridicarea restricțiilor fără condiționalitatea vaccinări.

Românii uită foarte repede. Când văd că se ridică restricțiile repede și aproape toate, cred că pericolul a trecut și nu se mai gândesc să se vaccineze. Ar fi trebuit să condiționeze accesul la diverse activități cu prezentarea adeverinței de vaccinare.

Ioana Stăncel:

„Noroc cu autoritățile țărilor străine, care au impus această condiționare pentru deschiderea turismului și mulți cetățeni români se vaccinează numai pentru a pleca în vacanță”. Expertul mai enumeră printre greșelile campaniei de vaccinare lipsa combaterii știrilor false și a explicațiilor pertinente privind reacțiile secundare. „Din păcate s-a demarat prea târziu componenta comunitară, centrele tip drive-thru, maratoanele”, a mai spus doctorul Stăncel.

„Autoritățile au ratat vaccinarea din mediul rural”

În schimb, un alt expert în politici de sănătate publică, profesorul Laszlo Lorenzovici, atribuie autorităților doar o mică parte de vină din eșecul campaniei de vaccinare. „Vaccinarea este un act voluntar. Autoritățile au ratat vaccinarea din mediul rural, acolo există o mare reticență și asta pentru că nu au cooptat în mod corect medicii de familie. Medicul și preotul au un cuvânt greu de spus la sate”, a explicat Lorenzovici.

El consideră că ritmul de vaccinare se va stabiliza la aproximativ 100.000 de persoane pe săptămână care primesc prima doză.

„În acest ritm nu se va atinge pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză nici pe 1 iulie”.

„Este eșecul elitei societății românești. În două-trei luni ne va lovi al 4-lea val!”

Profesorul Laszlo Lorenzovici

Lorenzovici crede că marele eșec al campaniei de vaccinare trebuie imputat altcuiva, nu doar guvernului. „Este vina intelectualilor din toate domeniile, elitei societății românești. Cadru universitar fiind, am vrut să fac o cercetare rapidă printre studenți. Din 20, doar unul se vaccinase, altul a spus că se va imuniza în curând, iar 18 nu aveau nicio intenție”, spune acesta. Lorenzovici consideră o mare greșeală faptul că nu s-a impus obligativitatea vaccinării în anumite domenii.

Cei care lucrează în sistemul medical ar trebui să fie obligați să se vaccineze. Atunci când un cadru medical infectează un pacient cu COVID se cheamă malpraxis. Plus că acesta consumă echipament medical în plus, cheltuială suportată de contribuabil.

Laszlo Lorenzovici:

Lorenzovici spune că orice campanie de vaccinare dusă de autorități ar fi avut limite. „Există generații de tineri la care nu mai ajung mesajele la ei orice ai face. Ei nu se uită la televizor, nu ascultă radioul. Doar prin educație se ajunge la ei”. Din această cauză, consideră el, eșecul este al intelectualilor, pentru că nici măcar universitățile nu impun studenților obligativitatea vaccinării. „Se va atinge până la urmă pragul de 5 milioane, dar asta ne arată că acesta este, de fapt, nivelul de educație al societății românești. Observăm o subdezvoltare a societății”.

Specialistul consideră că, practic, preocuparea scăzută pentru educație, ca societate, ne ajunge din urmă. „Așa se întâmplă când nu investești în educație”. Din această cauză, spune el, vor mai muri încă o mie de români în următoarele săptămâni. „Și acest lucru se întâmplă atunci când vaccinul e disponibil pentru toți și se poate alege și serul preferat”. Dacă vaccinarea nu va accelera, crede expertul, valul patru va sosi în România în două-trei luni

„De acum începe greul campaniei de vaccinare”

Doctorul Sandra Alexiu

Doctorul Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, crede că cei 4 milioane de români care s-au vaccinat până acum sunt cei care cred în imunizare. Și că mulțimea lor trebuie extinsă, de acum înainte, prin convingere.

Acești 4 milioane nu trebuiau convinși să se vaccineze. Greul abia acum începe pentru autorități. Să-i determine și pe cei reticenți să se imunizeze.

Sandra Alexiu:

Doctorița crede că trebuie implicată întreaga societate. „Medicii de familie trebuie să-și convingă pacienții, să-i îndrume spre vaccinare, trebuie demarate campanii în școli și facultăți”, a spus reprezentanta medicilor de familie.

Ea pune încetinirea ritmului de vaccinare și pe seama lipsei de acțiune a Colegiului Medicilor din România, care nu a intervenit în derapajele unor colegi de breaslă, care au făcut declarații false în legătură cu vaccinurile. „Acei medici trebuiau sancționați imediat”, a spus Sandra Alexiu, fără însă să dorească să pronunțe vreun nume.

Foto: Dumitru Angelescu

 
 

Urmărește-ne pe Google News