Membru al Comisiei de la Veneția, Alexandru Tănase a fost solicitat de Libertatea să comenteze modul în care Curtea Constituțională din Republica Moldova se raportează la recomandările Comisiei de la Veneția.
Adriana Nedelea: Este obligată Republica Moldova să țină cont de avizul Comisiei de la Veneția în momentul în care va veni?
Alexandru Tănase: Categoric da. Bun, nu este o obligație formală deoarece actele adoptate de Comisia de la Veneția au caracter de recomandare, dar este o obligație nescrisă care derivă din calitatea de membru al Consiliului Europei și executarea cu bună credință a recomandărilor Comisie de la Veneția este o parte a bunelor practici inerente oricărui stat democratic.
Adriana Nedelea: Curtea din Republica Moldova spuneți că se va conforma avizului Comisiei de la Veneția?
Alexandru Tănase: Nu asta am vrut să vă spun. Nu știu cum va arăta acel aviz.
Întrebat cine deține puterea în acest moment în Republica Moldova, Tănase a precizat că s-a creat „un soi de dualitate”.
Adriana Nedelea:Legal vorbind, cine are putere mai mare? Parlamentul sau Curtea Constituțională?
Alexandru Tănase: Cei din Parlament susțin are legitimitate. Cei care se prevalează de decizia Curții Constituționale consideră că ei sunt în câmpul legal, având un act al instanței supreme. Senzația mea este că părțile nici nu se aud între ele
Precizările vin în contextul în care Thorbjørn Jagland, secretarul General al Consiliului Europei, a solicitat punctul de vedere al Comisiei de la Veneția în legătură cu ultimele decizii din Republica Moldova, inclusiv condițiile de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău.
Invitat în studioul emisiunii „Adriana Nedelea la FIX”, Claudiu Săftoiu, fost director al Serviciului de Informații Externe, a precizat că fostul președinte al Curții Constituționale din Republica Moldova „a emis o declarație de nonvaloare juridică”.
„E scandalos ce am auzit. Este ieșit din orice logică a unui om de stat care bâlbăie și bâjbăie realitatea ca să dea bine cuiva vreodată.
Nu am auzit niciodată un discurs mai incoerent al unui jurist de primă mână într-o țară democratică. Asta este Republica Moldova acum.
A emis o declarație de nonvaloare juridică, să fie bine ca să nu fie rău. Nu a spus cine are întâietate: CCM-ul sau Parlamentul. Cel care conduce Republica Moldova este Vladimir Plahotniuc. Acolo oamenii se vând ușor”, a precizat Săftoiu.
Nu mai puțin de 86 de organizații neguvernamentale cer demisia tuturor judecătorilor Curții Constituționale din Republica Moldova, pe care îi acuză că au acționat în interesul unui partid politic.
Citește și: