Un avertisment de inundații „extreme” a fost emis la începutul săptămânii de EFAS – Sistemul European de Avertizare în caz de Inundații, înainte de precipitațiilor record care au căzut miercuri și joi în Germania și alte state europene.
Profesoara Hannah Cloke, specialistă în hidrologie care a ajutat la înființarea EFAS și care consiliază instituția, a observat însă că bilanțul deceselor este un eșec monumental al sistemului”.
„M-aș fi așteptat ca oamenii să fie evacuați, nu te aștepți să vezi așa de mulți oameni morți în inundații în anul 2021. Este foarte, foarte grav”, a spus ea.
Potrivit Politico, Deutscher Wetterdienst (DWD), serviciul federal meteorologic din Germania, a transmis avertismentul autorităților locale, a precizat purtătorul de cuvânt Uwe Kirsche.
Ca autoritate federală, DWD nu este însă responsabil pentru a iniția evacuările și ale măsuri în teren, aceasta este o sarcină a autorităților locale”, a adăugat el.
Unele autorități, inclusiv cele ale orașului belgian Liege sau cele din mai multe orașe luxemburgheze, au cerut oamenilor să își părăsească casele, scrie Politico.
Armin Laschet, candidatul dreptei la postul de cancelar, totodată premier al landului Renania de Nord-Westfalia, grav afectat de inundații, a vorbit cu reporterii în orașul Hagen și i-a asigurat că unele măsuri au fost totuși luate.
El a subliniat că autoritățile au fost avertizate și au ridicat bariere într-un moment în care „soarele strălucea și nimeni nu se aștepta la ce a urmat”.
Dar Clocke a subliniat că EFAS a emis un avertisment din „categoria extremă”, ceea ce înseamnă că „există un pericol la adresa vieții”.
„Avertismentul nu spune dacă trebuie să evacuezi, asta ține de autoritățile naționale. Dar în general, dacă ai un avertisment de pericol la adresa vieții, și știi unde se va întâmpla acest lucru, te asiguri că există un plan de evacuare. Așa funcționează managementul riscului dezastrelor”, a mai spus experta.
În mod clar, publicul nu a primit acest mesaj, a adăugat ea. „Imaginile cu oamenii care conduc sau încearcă să își croiască drum prin apa mare îmi dau fiori, deoarece acesta este cel mai periculos lucru pe care îl poți face într-o inundație”, a concluzionat Clocke.
Armata, în acțiune
Vineri după-amiază, bilanţul intemperiilor devastatoare din Germania a crescut din nou, depăşind pragul de 100 de victime, după ce autorităţile au anunţat vineri 103 decese, potrivit AFP.
„Avem la ora actuală 60 de morţi” doar în regiunea Renania-Palatinat, una dintre cele mai afectate de inundaţii, a anunţat lidera guvernului regional din acest land, Malu Dreyer, bilanţul naţional urcând la 103 decese, iar bilanţul european, inclusiv în Belgia, la 118.
Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a cerut vineri armatei să facă o prioritate din eforturile de salvare a persoanelor aflate în pericol.
Kramp-Karrenbauer a spus că deja a dispus ca toate activităţile armatei care nu au legătură directă cu misiunile din străinătate să fie puse în aşteptare pentru a se punea furniza sprijin regiunilor lovite de inundaţii.
Soldaţii au participat în principal la salvarea oamenilor, evacuarea clădirilor şi transportarea sacilor cu nisip folosiţi pentru ridicarea de diguri, în timp ce poliţia a asigurat protecţia persoanelor sinistrate şi prevenirea eventualelor jafuri.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!