- Statisticile arată că 80% dintre persoanelor care au decedat după ce s-au infectat cu COVID-19 aveau și alte afecțiuni.
- Media de vârstă a persoanelor care au murit din cauza COVID–19 se situează între 45 și 55 de ani.
- Autoritățile au anunțat în cele șase luni de epidemie de coronavirus în România și câteva decese ale unor pacienți despre care nu se știa să fi avut alte boli înainte de infectare cu SARS-CoV2.
Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei. spune că întrebarea ce cauzează decesul unor persoane care au COVID-19, dar nu și alte boli nu are deocamdată un răspuns clar din partea lumii științifice, care încă mai caută cea mai potrivită interpretare pentru aceste cazuri.
Medicul a precizat că foarte multe teorii explică aceste cazuri prin încărcătura virală cu care o persoană este afectată, motiv pentru care reacția organismului la boală este copleșită de asaltul produs de virus.
Alte teorii se referă la substratul genetic, adică la capacitatea de a afecta anumite grupe populaționale și mai mulți membri ai unei familii, iar acestea sunt situațiile în care se anunță decesul unui tânăr, dar și al mamei, al tatălui sau al unui bunic.
Datele care vin din cercetări ne spun că ar exista o oarecare legătură în ce privește HLA – sistemul de histocompatibilitate specific fiecărei persoane și care ar putea să explice de ce unii tineri dezvoltă forme mai severe și își pierd viața, în timp ce alți tineri fac forme ușoare, care seamănă cu un simplu guturai, sau sunt asimptomatici.
Medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei:
Sistemul HLA (antigenul leucocitar uman) este legat de funcția sistemului imunitar, având un rol important în apărarea împotriva mai multor boli. Diversitatea genelor HLA la oameni este o caracteristică a apărării împotriva bolii. Șansa ca două persoane, între care nu există vreo legătură, să aibă molecule HLA identice este foarte scăzută. Tipurile HLA sunt moștenite, iar unele dintre ele au legătură cu afecțiunile autoimune și alte boli. Persoanele care au un anumit tip de antigene HLA sunt mai susceptibile de a dezvolta boli autoimune.
România a înregistrat astăzi 58 de decese provocate de COVID-19, un număr fără precedent de la primul caz confirmat de coronavirus, pe 26 februarie.
Astăzi, printre persoanele care și-au pierdut viața este și o tânără de 25 de ani care nu avea și alte boli.
În urmă cu o zi, un tânăr de 18 ani, care suferea de afecțiuni oncologice, a murit după ce a fost infectat cu COVID-19. Este cea mai tânără victimă a virusului din țara noastră.
Până acum, 3.367 de persoane infectate cu COVID-19 au murit.
Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, atenționa recent că media de vârstă a celor care au murit de COVID-19 a început să scadă.
“Și la noi a scăzut media de vârstă și avem și particularități fenotipice. Putem vedea decese la 30 – 35 de ani care nu aveau comorbidități și care fac reacție de inflamație cu deces”, spunea Nelu Tătaru.
Ministrul preciza că agresivitatea noului coronavirus este foarte mare și datele din ultima perioadă arată că tinerii pot face forme supraacute.
”La tineri, mai ales în momentul inflamator, se produce acea furtună de citokine, care duce și la deces”, explica ministrul sănătății.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro