Dâmboviţa – 66 de cazuri în ultimele 24 de ore

În judeţul Dâmboviţa, unde sunt 822 de persoane confirmate cu COVID-19, există două focare. 

Unul e înregistrat la Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap, Ţuicani – Moreni, aflat în subordinea DGASPC, unde 55 de persoane au fost depistate pozitiv (53 de beneficiari şi două asistente).

Un alt focar, ce număra ieri 14 cazuri, a fost depistat la o societate comercială.

Creşterea numărului de cazuri are mai multe cauze, susţine dr. Sorin Stoica, director al DSP Dâmboviţa: 

  • creşterea numărului de testări profilactice la nivelul centrelor rezidenţiale pentru persoanele adulte şi copii, conform Metodologiei de supraveghere a COVID-19;
  • decizia societăţilor comerciale de a testa profilactic un număr cât mai mare de angajaţi, în detrimentul izolării la domiciliu a contacţilor direcţi ai cazurilor confirmate;
  • decizia personală a pacienţilor internaţi de a se externa la cerere;
  • nerespectarea recomandărilor de autoizolare la domiciliu a persoanelor contacte directe ale cazurilor confirmate COVID-19, ca urmare a ultimelor modificări legislative;
  • nerespectarea de către populaţia generală a regulilor de distanţare fizică, a celor de igienă personală, precum şi nepurtarea măştii de protecţie, ori utilizarea acesteia în mod necorespunzător.

La acest moment, capacitatea de spitalizare în judeţ este limitată, iar DSP Dâmboviţa a făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru ca acesta să indice şi alte spitale destinate tratării pacienţilor COVID-19.

Braşov: „La noi testează mult societățile comerciale”

În Braşov, despre care s-a prognosticat sumbru că va urma modelul judeţului Suceava, sunt, la acest moment, 1.851 de persoane confirmate cu COVID-19. 55 de cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. 

„Există o transmitere comunitară extinsă în Braşov”, spune purtătorul de cuvânt al Prefecturii Braşov, Alexandru Ganea.

Cazurile confirmate sunt răspândite în tot judeţul, însă peste 50% sunt în oraşul Braşov, ceea ce coincide însă cu punderea populației. Orașul Brașov are 250.000 de locuitori, cam jumătate din totalul de 550.000 de locuitori ai județului.   

Există şi minifocare, cu mai puţin de zece cazuri confirmate, în azile de bătrâni, instituţii publice, dar şi la societăţi comerciale.

„De fapt, o cauză a numărului mare de persoane confirmate este că la noi în judeţ testează mult şi societăţile comerciale” spune Ganea. „Sunt teste făcute la cerere, pentru angajaţi. Cum laboratoarele din Braşov sunt ocupate, societăţile fac contracte de analize în alte judeţe, în Bucureşti. Dar, în momentul în care o persoană este confirmată pozitiv, ea e anunţată la DSP Braşov.”

Transmiterea comunitară este crescută pentru că, explică epidemiologii de la DSP Braşov:

  • oamenii nu mai respectă regulile, de la decizia CCR de anulare a amenzilor;
  • există foarte mulţi cetăţeni care erau plecaţi la muncă în străinătate şi care s-au întors în Braşov;
  • după ridicarea restricţiilor de circulaţie a persoanelor, a existat o afluenţă mare de turişti, iar în Braşov, spre deosebire de Litoral, interacţiunea lor cu localnicii este mare.

La acest moment, spitalele dedicate pacienţilor COVID-19 din Braşov sunt  aproape pline, iar la ATI toate paturile sunt ocupate, anunţă Alexandru Ganea. Au existat deja cazuri de pacienţi transferaţi în alte judeţe, şi aceasta va fi soluţia şi pe viitor, pentru alte persoane infectate care vor trebui spitalizate. 

Argeş: „Sunt cazuri în 80% din localităţi”

În Argeş sunt 1.138 de persoane confirmate cu COVID-19, 55 confirmate în ultimele 24 de ore. Asta în condiţiile în care în judeţ se fac 350 de teste/zi.

„Nu există acum niciun focar”, spune purtătorul de cuvânt al instituției prefectului, Andri Irimia. „Sunt cazuri în 80% din localităţile judeţului, cele mai multe dintre ele în oraşe”.

În urmă cu o săptămână, la un azil de bătrâni din Rucăr au fost depistaţi pozitiv 4 beneficiari şi 4 angajaţi, dar „acel focar a fost stins”, declară Irimia.

Lipsa focarelor și răspândirea relativ omogenă arată un transfer intracomunitar periculos în Argeș

În Piteşti sunt cei mai multe persoane infectate. „Este transmitere comunitară, pentru că oamenii nu mai respectă niciun fel de reguli”, precizează Irimia. „De două săptămâni se fac controale în zonele comerciale, în zonele de transport în comun, în târguri. Iar cei amendaţi nu par să fie foarte afectaţi, avem operatori de transport care au fost sancţionaţi şi de 2-3 ori şi care continuă să încalce regulile.”

La acest moment, sunt 395 de pacienţi cu COVID-19 în spitalele din Argeş. Asta înseamnă că 1 din 3 confirmaţi cu COVID-19 este internat. 8 pacienţi sunt la Terapie Intensivă. 

Urmărește-ne pe Google News