În ultimele săptămâni, furtuna și ploile torențiale au făcut ravagii în zona de vest a țării. Printre pagubele înregistrate au fost mașini avariate, copaci doborâți și case inundate.
La Reșița, pe 29 mai, o ploaie torențială a dus la formarea de adevărate șuvoaie pe străzi. Apa a intrat și în gospodăriile oamenilor, iar pompierii au fost chemați să intervină în mai multe zone ale orașului.
Ploile torențiale și vijeliile au provocat pagube însemnate și pe 11 iunie. Străzile şi curţile au fost măturate de apă, al cărei nivel a atins în unele locuri câteva zeci de centimetri.
Ultima furtună a fost chiar ieri, 1 iulie, în aceeași zonă. Vântul puternic a smuls acoperișul unui bloc, fiind avariate cel puțin cinci vehicule. Un stâlp de iluminat a fost și el pus la pământ, lovind mai multe mașini, iar un copac a căzut pe acoperișul unei case.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Explicația meteorologilor
Libertatea a contactat Administrația Națională de Meteorologie pentru a afla ce se întâmplă în aceste zone din vestul țării.
„Din 22 mai a început instabilitatea. Luna iunie a fost o lună ploioasă, aproape cu regularitate, în fiecare zi, partea de vest și sud-vest a fost afectată de instabilitate. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că este umiditate foarte multă și umiditatea este unul dintre ingredientele principale pentru formarea furtunilor”, a explicat meteorologul de serviciu Mihai Huștiu.
Până duminică seară, la ora 23, județul Caraș-Severin se află sub cod galben de furtuni.
El a adăugat că în alte zone, precum Moldova, nu avem astfel de furtuni puternice și nici nu prea a plouat pentru că nu există umezeală.
„În schimb, în partea de vest a tot plouat în fiecare zi, din 22 mai. Ca să înțeleagă lumea procesul este următorul: avem umiditate, iese soarele, se încălzește atmosfera, se ridică aerul încărcat cu umiditate și astfel se formează acești nori. De aceea aproape cu regularitate, în fiecare după amiază, se formeaza astfel de furtuni în aceste zone. Umiditatea este foarte ridicată pentru că a plouat foarte mult în ultima lună și jumatate, de aceea se întâmplă ceea ce se întâmplă”, a mai spus meteorologul ANM.
Foto: Facebook / Radio România Reșița
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
CompetentulCapabil • 02.07.2023, 13:54
E pentru că codoi... firește. Anu ăsta se pare că nu mai merge cu seceta... tre să găsească altceva „fermierii” ca să justifice creșterea prețurilor la potol. Ucrainienii, Poutain, Dragnia... merge vreo combinație. Hai Simona!