„Forţele lor mecanizate nu mai sunt în frunte. Ei avansează pe jos astfel încât să se apropie şi să facă lucruri pentru a le deschide calea forţelor mecanizate”, a spus Austin în faţa reporterilor în timpul unei vizite în Laos.
Ucrainenii „au nevoie de lucruri care pot să-i ajute să încetinească acest efort din partea ruşilor”, a adăugat şeful Pentagonului.
Decizia cu privire la minele antipersonal a venit la câteva zile după ce președintele american în exercițiu Joe Biden a dat undă verde Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS împotriva unor ținte militare din Rusia.
Campania internaţională pentru interzicerea minelor (ICBL), grup laureat cu Premiul Nobel pentru Pace, s-a împotrivit și a declarat că va depune eforturi ca SUA să revină asupra deciziei.
SUA și Rusia nu sunt semnatare ale Tratatului ONU de interzicere a minelor antipersonal. Totuși, Biden s-a pronunțat în 2022 asupra interzicerii acestui armament. Minele antipersonal sunt dispozitive explozive care continuă să ucidă şi să mutileze oameni mult timp după încheierea războaielor, notează AFP.
Potrivit lui Lloyd Austin, minele ce vor fi furnizate de SUA sunt „nepersistente”, adică sunt dotate cu un dispozitiv de autodistrugere sau dezactivare după ce li se descarcă bateria, ceea ce ar limita, în teorie, riscurile pentru civili.
Rusia folosește de mult timp mine antipersonal în Ucraina, inclusiv în zone civile, potrivit Kievului.
Potrivit unei surse de la Pentagon citate de Axios, una dintre condițiile puse de SUA pentru livrarea minelor antipersonal a fost ca aceste arme să nu fie folosite în zone civile, iar conducerea de la Kiev și-a dat acordul.