Cu ajutorul unor analize rapide, ei au estimat că explozia a avut forța de la 1.000 la 1.500 de tone metrice de trinitrotoluen sau TNT.
“Oricare ar fi dimensiunea exactă a deflagrației, aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai mari explozii non-nucleare din istorie, mult mai mare decât orice armă convențională”, a declarat profesorul Andy Tyas, specialistul care a condus cercetarea.
“Am analizat, de asemenea, materialele video cu timpul scurs între detonare și propagarea undei de șoc în câteva puncte de la câteva sute de metri de explozie. Dacă sunt corecte calculele noastre, asta ar însemna că această explozie a avut probabil 10% din intensitatea bombei de la Hiroshima”.
Explozia a devastat aproapte toată zona portuară a Beirutului. Guvernatorul orașului a declarat că 300.000 de oameni au rămas fără adăpost. Presa de stat, care citează Crucea Roșie, a raportat recent că au murit cel puțin 135 de persoane, iar 5.000 au fost rănite.
Prim-ministrul libanez Hassan Diab spune că aproximativ 2.750 de tone de azotat de amoniu, depozitate în condiții nesigure, ar putea fi cauza deflagrației devastatoare, chiar dacă, oficial, sursa nu a fost încă stabilită.