Minerii răniți la Uricani, aduși în Capitală, cu arsuri grave. Ortacii lucrau în schimbul întâi și se aflau într-una dintre galeriile de legătură ale minei și efectuau acțiuni prevăzute în procesul de închidere, la o adâncime de aproximativ 50 de metri. Aurel Anghel, minerul care a murit în explozia din Mina Uricani, mai avea două zile și intra în șomaj
Imediat, Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani a demarat cercetările privind explozia de la Mina Uricani, anunță Parchetul Instanței Supreme. Procurorii au deschis un dosar penal având ca obiect accidentul produs în galeria din Mina Uricani, în care au fost implicați patru mineri.
Și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Huneodara a declanșat o anchetă privind explozia de la Mina Uricani, prima ipoteză a inspectorilor de muncă fiind că explozia s-a produs în urma unei aprinderi de metan, însă nu se cunoaște sursa acestei aprinderi.
„Se presupune că e de la o aprindere de metan, altceva nu are ce să explodeze în subteran, cărbunele nu se aprinde, nici monoxidul de carbon, acestea nu explodează, numai de la metan poate fi, dar eu nu pot să avansez o ipoteză, neștiind exact ce s-a întâmplat acolo. Normal, metanul explodează așa, dar nu pot nici să confirm, nici să infirm. Ei, normal, sunt controlați, minerii nu intră cu chibrituri în mină”, a declarat – pentru Libertatea – Sorin Gabriel Istrate, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara.
Ei bine, astăzi, anchetatorii au avansat o ipoteză-șoc, în ceea ce privește sursa deflagrației, care zguduie orice standard de securitate și sănătate la locul de muncă.
Gazeta de Dimineață scrie că niște tigări aprinse în mină este, la acest moment al anchetei, un posibil „chibrit” al declanşării aprinderii metanului.
Mai multe probe ar sta la baza acestei ipoteze:
- Mucurile de ţigară găsite la locul unde s-a petrecut accidentul colectiv de muncă.
- 10 ţigări găsite în pachetul unuia dintre muncitori, ţigări care coincideau cu mucul/mucurile găsite.
Mai mult, metanomentrul – aparat minier care face parte din echipamentele miniere obligatorii – nu se afla asupra conducătorului formaţiei de lucru. Metanomentrul ar fi fost lăsat în… „dulap”.
Mina Uricani aparține de Societatea Națională de Închidere Mine Valea Jiului și se află inclusă în programul de închidere încă din anul 2009, urmând ca acest proces să fie finalizat la sfârșitul acestui an.
Închiderea definitivă, cu recuperarea utilajelor și ecologizarea va avea loc până în anul 2020. Mina Uricani este închisă în proporție de două treimi. Acum, victimele exploziei din Mina Uricani vor primi ajutoare financiare.
Un alt accident minier a avut loc la începutul acestei luni, pe 5 octombrie, la Mina Lupeni. Atunci și-au pierdut viața doi mineri și unul a fost salvat. Și Mina Lupeni este aflată în proces de închidere.
CITEȘTE ȘI… ANALIZĂ. Patronii de hârtie. Mai mulți antreprenori care au primit finanțare prin programul Start-Up Nation și-au scos firmele la vânzare pe OLX