Operaţiunea, atribuită pe scară largă Israelului, a dus la moartea a cel puţin 30 de persoane și rănirea câtorva mii printre membrii grupării teroriste.

„Fiecare pager avea propriul program”, a declarat o sursă de securitate canalului de televiziune citat, sub rezerva anonimatului.

Astfel, a fost posibil de controlat cine a fost lovit şi cine nu, a spus interlocutorul N12.

Această atenţie acordată detaliilor a permis evitarea victimelor civile, cum ar fi „vânzătorul de legume dintr-un supermarket” aflat în apropierea exploziilor, conform sursei menţionate.

Amploarea operaţiunii a fost considerabilă: zeci de mii de aparate au fost fabricate special astfel încât să nu ridice probleme în timpul controalelor Hezbollah.

Jurnalistul de investigaţii al New York Times şi Yedioth Ahronoth, Ronen Bergman, a relatat că această strategie ar fi fost pusă la cale de o tânără sub 30 de ani care lucrează în serviciile de informaţii în Orientul Mijlociu, transmite postul de televiziune i24News.

Aceasta, potrivit N12, a luat decizia de a crea o uzină pentru fabricarea aparatelor de la zero, pe principiul că „nu va fi un dispozitiv pe care trebuie să-l manipulăm, ci un dispozitiv pe care îl vom produce”.

Aparatele urmau să funcţioneze normal şi nimic nu trebuia să indice posibila prezenţă a materialului exploziv, completează Ronen Bergman.

Totodată, nici aspectul şi nici greutatea pagerelor nu puteau fi schimbate. În această operațiune s-a mizat și că gruparea teroristă nu poate să facă achiziții de pe piaţă, furnizorii temându-se de sancţiuni din partea SUA. Drept urmare, Hezbollah lucrează, de obicei, cu furnizori intermediari.

Operaţiunea ar fi început sub precedentul guvern condus de premierul Benjamin Netanyahu, fiind supervizată de fostul şef al serviciului de informaţii externe israelian Mossad, Yossi Cohen.

Conform unui fost consilier pentru securitate națională din Israel, „există mai multe proiecte ca acesta”, neutilizate încă împotriva grupării șiite libaneze.

Libanul denunță o „agresiune israeliană criminală”

Detonarea pagerelor folosite de Hezbollah s-a soldat miercuri cu 12 morți și aproximativ 4.000 de răniți, printre care și ambasadorul Iranului în Liban.

Alte 14 persoane au fost rănite în urma unor explozii similare produse în Siria. Premierul libanez Najib Mikati a denunțat o „agresiune israeliană criminală”, dar Forțele de Apărare ale Israelului nu au comentat situația din Liban.

Vestea detonării dispozitivelor walkie-talkie ale Hezbollah vine la scurt timp după ce mișcarea șiită libaneză a revendicat lansarea unor atacuri cu rachete asupra unor poziții ale artileriei israeliene.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News