Potrivit forțelor de securitate irakiene, baza utilizată de coaliția internațională a fost atacată cu două rachete.

„Una a căzut pe complexul forţelor antiteroriste irakiene. A doua a căzut în interiorul bazei care găzduieşte coaliţia internaţională antijihadistă condusă de Washington”, a declarat un responsabil de rang înalt al securităţii, care a vorbit sub protecţia anonimatului.

Astfel de atacuri în general sunt puse pe seama miliţiilor proiraniene, care au atacat în mod repetat trupele americane din Orientul Mijlociu de la începutul războiului din Gaza.

După incident, forțele irakiene au transmis că traficul aerian continuă „normal” şi că „niciun zbor nu a fost întrerupt”.

Partener al Statelor Unite, cât şi al Iranului, Irakul găzduieşte 2.500 de soldaţi americani şi are miliţii susţinute de Iran legate de forţele sale de securitate. Statele Unite şi Irakul au ajuns la o înţelegere pentru retragerea forţelor de coaliţie conduse de SUA în Irak.

Massoud Pezeshkian a sosit la Bagdad

Incidentul a avut loc cu doar câteva ore înaintea unei vizite în Irak a noului preşedinte iranian, Massoud Pezeshkian. Potrivit presei de stat iraniene, preşedintele Masoud Pezeshkian a sosit miercuri la Bagdad, efectuând o vizită oficială în Irak, ţară care este un aliat strategic atât al Teheranului, cât şi al Washingtonului.

„Plănuim să semnăm mai multe acorduri”, a declarat Pezeshkian, considerat un moderat, care face prima sa deplasare oficială în străinătate.

De asemenea, Masoud Pezeshkian intenţionează să viziteze Kurdistanul irakian, o regiune în care Iranul a efectuat atacuri în trecut, afirmând că este folosită ca loc de întâlnire pentru grupurile separatiste iraniene, precum şi pentru agenţii Israelului, duşmanul său de moarte.

Irakul găzduieşte mai multe partide şi grupări armate aliate Iranului, Teheranul sporindu-şi în mod constant influenţa în această țară, mare producătoare de petrol.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News