Camelia Roiu este primul medic care a arătat după Colectiv că victimele care au supraviețuit incendiului din club mor din cauza bacteriilor nosocomiale din spitale. Tot ea a oferit presei înregistrarea cu pacientul mâncat de viermi în secția ATI a Spitalului de Arși din Capitală.
Încă din 2016, Roiu a spus repetat că singura soluție pentru a putea trata cu șanse de supraviețuire în țară pacienții cu arsuri o reprezintă construirea de la zero a unui spital dedicat.
După exploziile de Crevedia, medicul anestezist spune cititorilor Libertatea unde apreciază ea că se află România la 8 ani de la Colectiv.
„Arafat a recunoscut acum minciuna aruncată tuturor după Colectiv”
Libertatea: Camelia Roiu, o nouă tragedie, cu multe victime care au suferit arsuri grave… unele au ajuns la spitalul unde lucrați în continuare…
Camelia Roiu: Da. Aici, la Spitalul de Arși, au fost aduși puțini răniți. Aș vrea însă să încep cu altceva. Am văzut o declarație pe FB a domnului Arafat prin care spunea că în România nu sunt suficiente paturi pentru marii arși și că a fost activat imediat mecanismul european de protecție pentru transferul acestor răniți în străinătate.
– Da, așa a spus.
– Decizia de acum a fost una corectă. Dar nu pot sta fără să mă întreb… Dacă acum, la opt ani de la Colectiv, timp în care s-au mai încropit câteva centre în spitale, spui că nu ai paturi pentru marii arși, atunci, la Colectiv, aveau suficiente paturi de nu s-a dorit transferul niciunui pacient? Acum ai descoperit mecanismul european de ajutor? Prin această declarație, Arafat a recunoscut acum minciuna sistemului de sănătate aruncată tuturor după Colectiv.
– Este vreo diferență între tragedia din 2015 și cea de acum, de la Crevedia?
– Este o diferență. Trei sferturi dintre victime sunt din rândul salvatorilor. Este inacceptabil așa ceva. Să explice domnul Arafat, care s-a declarat comandantul misiunii!
„Cred că stăm doar în protecția divină”
– Parchetul General a deschis dosar penal și a demarat cercetările…
– Să fim serioși. După Colectiv a pățit cineva din sistem ceva? Doar patronii clubului, restul au fost achitați. Și după toate tragediile de după Colectiv, incendii în spitale sau nenorociri pe șosele, a plătit cineva? Nimeni. Este o minune faptul că nu se întâmplă catastrofe în fiecare zi. Cred că stăm doar în protecția divină. Atât. Toți suntem pe cont propriu. Nimeni nu mai respectă nimic în țara asta.
Memoria lui Gheorghe Ursu
– Așa simțiți acum?
– Am fost să vizionez filmul documentar despre Gheorghe Ursu. După proiecție au urmat discuții cu regizorul. Se întâmpla cu o zi înainte ca justiția să dea verdictul final. S-a ridicat o doamnă în picioare și a spus să nu-și facă nimeni iluzii că vor avea câștig de cauză. A spus că a făcut parte din sistemul de justiție și știe cum funcționează, la ordin. Un tânăr din sală a reacționat și a spus că „vom ajunge să ne facem dreptate singuri”.
– Și România a ajuns în acel punct?
– Suntem foarte aproape. Nimic nu e ce trebuie să fie. Nimic nu funcționează sănătos. Nu mai sunt profesioniști foarte mulți în activitate și toate domeniile suferă. Și dacă nu ai un sistem de educație funcțional, nu ai cum să ai o țară normală. De exemplu, Terapia Intensivă de la Spitalul de Arși a fost refăcută. S-a săpat până la beton. S-au făcut 5 saloane. Dar tot nu sunt dedicate marilor arși. Aici sunt aduse și cazurile de la chirurgie plastică. Din nou se amestecă lucrurile. Și ajungem de unde am plecat. Saloane contaminate. În România, în ultimii 30 de ani au fost doar cârpeli peste tot.
– Unde se află saloanele individuale pentru marii arși?
– Sunt la Spitalul de Urgență Floreasca, 6 dacă nu greșesc… Iar cei de acolo s-au comportat exemplar acum, la Crevedia. Începând cu anestezisții și terminând cu tot colectivul medical. Și mă bucur că au trecut peste mândrie și orgoliu profesional și au pus pacientul pe primul loc, recunoscând că nu îi pot trata pe toți.
Starea pacienților
Patru pacienţi dintre cei 56 răniţi de exploziile produse sâmbătă la o staţie GPL din Crevedia erau marți în stare critică, trei fiind internaţi în Bucureşti şi un altul în Italia. 24 de pacienţi aflaţi în Bucureşti sunt în stare medie sau uşoară, iar 17 pacienţi au fost externaţi, potrivit raportului transmis marţi de Ministerul Sănătăţii.
Foto: Inquam Photos