Raluca Turcan, prima explicație. Cum au ajuns Coiful dacic de la Coțofenești și brățările dacice în Olanda
Fosta ministră a Culturii, Raluca Turcan, a declarat pentru Libertatea că exponatele au fost duse la Muzeul Drents în luna iulie 2024 în baza unui proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie. La acel moment, președinta PNL Sibiu conducea Ministerul Culturii.
Vicepreședinta Camerei Deputaților a precizat însă că nu Ministerul Culturii decide cu privire la conținutul colecțiilor prezentate în expoziții.
„Exponatele au ajuns la muzeul din Olanda în baza unui proiect inițiat de Muzeul Național de Istorie a României, cu avizul Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor. Expoziția este parte a unui efort amplu de diplomație culturală, derulat de muzee românești, care a început cu ani în urmă prin expoziția de la Madrid (2021), urmată de cea de la Roma (2024)”, a transmis Raluca Turcan pentru Libertatea, în prima reacție pe acest subiect.
Momentul exploziei, surprins de camerele video
Poliția locală a difuzat primele imagini video de la jaful din Muzeul Drents. Secvențele de pe o cameră de supraveghere arată că cel puțin trei persoane deschid o ușă, apoi are loc explozia.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6f1514ba0124c54f52ce8157b9af774c.jpg)
Echipă comună de anchetă
Poliția Română a deschis o anchetă comună cu omologii din Olanda, potrivit unui comunicat al IGPR. În acest caz al furtului tezaurului dacic, polițiștii români vor face un Joint investigation team cu cei olandezi. De asemenea, au fost activate toate mecanismele de cooperare polițienească internațională.
Sindicaliștii din Poliție: „De ce nu au dus replici și au trimis originalele?”
Sindicatul Polițiștilor din Romania „Diamantul” Oficial a transmis că decizia de a expune comoara într-un muzeu mic din Olanda și acolo să fie duse originalele, în loc de copii, ridică semne de întrebare: „Olandezii vor încheia speța cu plata polițelor de asigurare și «dacă vor avea informații…”».
Expert criminalist, pentru Libertatea: „100 % sunt români implicați”
Expertul criminalist Tudorel Butoi, omul care a introdus în premieră în Romania sistemul poligraf în 1977, este convins că în jaful de la muzeul Drents din Olanda au fost implicați români.
„100% sunt români implicați! Momentul a fost foarte bine ales, era agitație cu strângerea exponatelor și întoarcerea lor acasă. Ajutorul a fost din interior. Acum depinde cum se face ancheta. Dacă se făcea la Poliția Capitalei, în 3 zile spuneau absolut tot, dar acolo, în Olanda… Vom vedea”, a declarat Tudorel Butoi pentru Libertatea.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c40b2b2848ca155b658226023f1fd567.jpg)
Klaus Iohannis a vorbit cu premierul olandez despre jaful de la muzeul din Assen
Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit la telefon cu premierul Olandei, Dick Schoof, a transmis Administrația Prezidențială.
Premierul olandez l-a asigurat pe Iohannis că „autoritățile olandeze desfășoară toate demersurile necesare pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului” și și-a exprimat „profundul regret pentru acest incident fără precedent, cu o semnificație deosebită pentru poporul român”.
„Președintele Klaus Iohannis consideră că este extrem de importantă readucerea în siguranță în țară în cel mai scurt timp posibil a exponatelor sustrase, care au o importanță culturală și istorică excepțională pentru patrimoniul românesc”, se arată în finalul comunicatului.
Interpol ajută la investigarea cazului
Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol, relatează Duch News.
Organizația internațională de cooperare a forțelor de poliție a fost solicitată să asiste la anchetă. Poliția olandeză a facut apel la martorii oculari sau la oricine deține filmări cu camera de bord să ajute la depistarea făptașilor.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_63ff26b6b598b5617b0e437fd354840b.jpg)
Dosar penal, din oficiu, pentru furt calificat
Poliția Română este în contact cu Poliția din Olanda, respectiv cu șeful echipei de anchetă. În același timp, au fost activate toate mecanismele de cooperare polițienească internațională, au transmis Parchetul General și IGPR.
A fost întocmit un dosar penal, din oficiu, pentru furt calificat și nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive. Dosarul va fi preluat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cercetările urmând a fi efectuate de către procurori, ofițeri de poliție și specialiști din Inspectoratul General al Poliției Române.
Potrivit IGPR, funcție de evoluția anchetei, vor fi utilizate instrumentele de cooperare judiciară, în vederea recuperării bunurilor sustrase și tragerii la răspundere a persoanelor responsabile.
Jaful a durat 3 minute
Surse apropiate anchetei au declarat în presa olandeză că hoții au vizat în mod special capodoperele românești și au fost foarte bine pregătiți: „Acesta a fost un jaf țintit. Hoții au intrat și au ieșit în trei minute”.
Totodată, în momentul jafului, în muzeu nu erau paznici, proprietatea fiind securizată exclusiv electronic.
Filmul jafului de la muzeu
Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents și autoritățile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.
În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziție: coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, a transmis Ministerul Culturii.
Muzeul este închis în acest weekend
Muzeul Drents a anunțat că nimeni nu a fost rănit și că există mai mulți suspecți, dar până acum nu a fost arestată nicio persoană.
„Se fac percheziții în cartier, se desfășoară investigații criminalistice și se solicită și analizează imagini de pe camerele de supraveghere. Poliția este dedicată identificării atât a suspecților, cât și a capodoperelor furate”, a transmis conducerea, care a precizat că muzeul este închis în acest weekend.
Poliția olandeză: Există un cerc de suspecți. Mașină găsită arsă aproape de muzeu
Poliția din Drents a anunțat că sunt luați în calcul mai mulți suspecți și au fost demarate investigații, inclusiv analiza imaginilor de pe camerele de supraveghere. În plus, o mașină suspectă a fost găsită incendiată în apropiere. Un scenariu posibil este că suspecții au schimbat mașina în această zonă.
Ciolacu: „Piesele din tezaurul dacic furate trebuie recuperate rapid”
„Piesele din tezaurul dacic furate de la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, trebuie recuperate rapid de autorități și să revină în siguranță în România. Am încredere ca partea olandeză îşi va face treaba și îi vor prinde rapid pe hoți. Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Hurezeanu, și l-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului României pentru soluționarea rapidă a situației. Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc.”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Fosta ministră a Culturii: „Sunt în activități”
Fosta ministră a culturii, Raluca Turcan, nu a dorit să ofere o reacție în cazul furtului comorilor din tezaur: „Sunt în activități până la ora 17:00″. Expoziția a ajuns în Olanda în mandatul ei.
Ministrul Emil Hurezeanu a discutat cu omologul olandez, Caspar Veldkam
„Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional, cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”, a transmis Ministerul de Externe, condus de Emil Hurezeanu.
Ce piese au făcut parte din expoziția dedicată Daciei
Din 7 iulie 2024, Muzeul Drents a prezentat marea expoziție de arheologie „Dacia – Imperiul aurului și argintului”. Peste 50 de comori de aur și argint din România din secolul al XX-lea î.Hr. până în secolul al III-lea d.Hr. au fost expuse atunci la Assen, în Olanda.
„Marea frică este că va fi topit”
Vorbind despre furtul Coifului de la Coțofenești, Arthur Brandun, specialist în recuperarea obiectelor de arta furată, a declarat pentru cotidianul olandez AD că „marea teamă este că va fi topit”.
4 piese dintre cele mai valoroase
Ernest Târnoveanu, directorul Muxzeului național de Istorie, a declarat la Antena 3 că au fost furate doar 4 piese din expoziție din cele peste 600, dar „sunt printre cele mai valoroase”
Coiful dacic de la Coțofenești și brățări dacice, furate
„Capodopere arheologice din România au fost jefuite în urma unui jaf comis aseară la Muzeul Drents din Assen”, a fost declarat procurorul general în cadrul unei conferințe de presă care a urmat jafului. Au fost furate patru piese din expoziție, printre care și 3 brățări dacice.
Una dintre capodopere este coiful de aur de la Cotofenesti. Piesa este realizată din aur aproape pur. Directorul general al muzeului, Harry Tupan, a numit-o o „zi neagră”. „Pentru Muzeul Drent și pentru Muzeul Național de Istorie din București”, a spus Tupan.
„Există încă o anchetă în camera respectivă, care nu ne este încă accesibilă”, a spus el.
În muzeu, a spus el, ar exista „un mic câmp de luptă” din cauza cantității mari de daune. Nu au existat victime în urma spargerii, potrivit directorului. „Dar suntem cu toții victime. Oamenii ar trebui să stea departe de patrimoniul nostru cultural”.
Vorbind despre furtul Coifului de la Coțofenești, Arthur Brandun, specialist în recuperarea obiectelor de arta furată, a declarat pentru cotidianul olandez AD că „marea teamă este că va fi topit”.
Explozia a avut loc în jurul orei 3.45, la muzeul de pe Prag și a avariat mai multe clădiri. Pompierii au fost alertați și au răspuns imediat, dar niciun incendiu nu a fost identificat la fața locului, relatează RTV Drenthe.
Polițiștii investighează explozia și o eventuală tentativă de efracție. Nimeni nu a fost încă arestat. De asemenea, nu se știe câte persoane au fost implicate în explozie. Poliția a făcut apel către martori să ofere cât mai multe informații.
Muzeul Drents prezintă în prezent o mare expoziție despre vechiul imperiu al Daciei, care se afla în România de astăzi.
Muzeul conține peste cincizeci de comori de aur și argint din zonă, din perioada cuprinsă între secolul XX î.Hr. și secolul III d.Hr, printre care faimoasele 24 de brăţări regale dacice de aur și coiful de la Coțofenești, un coif geto-dac ce datează din prima jumătate a secolului al IV-lea.
Muzeul Drents va rămâne închis tot weekendul din cauza exploziei, a declarat un purtător de cuvânt al muzeului.
Natalia Intotero, ministrul Culturii, a declarat pentru Libertatea că până în acest moment nu a primit un comunicat oficial în legătură cu furtul artefactelor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

DanielNuPreaFericitul • 26.01.2025, 12:35
Pt cei care mi-au dat "dislike", probabil ca habar n-au miracolul prin care a fost descoperit coiful si ii rog sa citeasca mai jos : https://www.libertatea.ro/stiri/coif-dacic-aur-cotofenesti-gasit-intreg-acum-98-ani-baut-apa-gaini-distrusa-calota-5171410

Berbukson • 26.01.2025, 07:39
Măi, nu cumva ăia de au furat au fost români? Prea miroase a pute.

Kalaph • 25.01.2025, 23:49
Pun pariu pe pensia mea de 1281 de lei pe tot anul 2025,că unul dintre hoți este român și jaful s-a produs la comanda unui colecționar de obiecte de artă,sper să nu fie Adrian Năstase.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_d985a3d6794e4a3ce8f1da01ff7560f6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_f1151644557da39f84fae40212b79fd1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_af0c59904225d71ef15faaab11d3f33f.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_0186c838f1c67770f7670ca270f5ffa5.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_a20695f99c835f03267ac550f950ddd3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_9262cb220da9665332a12b7a96868828.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3d86ddd44adb0c87e0b68f299fae3507.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_5f189f5cccbce731d19fbad6e8566289.jpg)