Primele explozii au avut loc în apropiere de Dzhankoi, un important nod feroviar din nordul peninsulei folosit de armata rusă pentru a transporta trupe și echipamente spre Melitopolul ocupat.
„Au fost cauzate pagube unui număr de facilități civile, inclusiv linii electrice, o centrală electrică, o cale ferată, precum și un număr de clădiri rezidențiale”, a anunțat ministerul rus al Apărării.
Ore mai târziu, o bază militară aflată la aproximativ 93 de kilometri a fost cuprinsă de flăcări.
Un oficial ucrainean de rang înalt, care a discutat cu The New York Times, sub protecția anonimatului, despre operațiune, a declarat că deflagrațiile au fost provocate de o unitate militară ucraineană de elită care operează în spatele liniilor inamice.
Nu a dat mai multe detalii, iar oficial Ucraina nu a revendicat exploziile. Dar a sugerat că sunt atacuri ale armatei sale.
Mihailo Podoliak, un consilier de rang înalt al președintelui Volodimir Zelenski, a afirmat că exploziile de la depozitul de muniții a fost un exemplu de „demilitarizare în acțiune”.
El a scris pe Twitter: „Un memento: Crimeea unei țări normale este despre Marea Neagră, munți, recreere și turism, dar Crimeea ocupată de ruși este despre explozii ale unor depozite și despre riscul ridicat de moarte la care se expun invadatorii și hoții. Demilitarizarea, în acțiune”
Rusia vorbește despre acte de sabotaj, dar nu dă mai multe detalii
Explicația oferită de Rusia a fost una în care cauza a fost atribuită unui „act de sabotaj”, iar apoi au fost descrise mai mult urmările.
„În dimineața zilei de 16 august, în urma unui act de sabotaj, un depozit militar din apropierea satului Dzhankoy a fost avariat. (…) Nu există persoane grav rănite”, a transmis, într-un comunicat de presă, Ministerul rus al Apărării.
„Se iau măsurile necesare pentru a elimina consecințele sabotajului”, a precizat ministerul condus de Serghei Șoigu.
În urma acestor explozii, șeful administrației ruse din Crimeea, Serghei Aksionov, a anunțat instituirea stării de urgență în nordul peninsulei.
Explozii similare în Crimeea și în urmă cu o săptămână
Săptămâna trecută, un atac similar a distrus aerodromul rus Saky din vestul Crimeei. Cel puțin opt avioane de război au fost atunci distruse, iar o persoană și-a pierdut viața. Turiștii care se relaxau pe plajă au fugit panicați, în timp ce cozi lungi de trafic au început să se formeze pe un pod care duce spre continent.
Rusia a anunțat, la acel moment, tot prin intermediul Ministerului Apărării, că a fost vorba despre un incident produs în urma „încălcării cerințelor de siguranță împotriva incendiilor”.
Ucraina nu a revendicat nici acel atac, însă unii oficiali de la Kiev au declarat sub protecția anonimatului, pentru The New York Times, că forțele lor armate au fost responsabile pentru exploziile de la baza Saky. Totodată, imaginile din satelit sugerează că atacul a fost unul țintit.
Oficialii de la Kiev au mai sugerat că atacurile din Crimeea ar putea fi opera unor partizani încurajați de recentele succese ale Ucrainei obținute după atacurile cu rachete cu rază lungă de acțiune sau rezultatul unor dezacorduri în cadrul armatei ruse.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia