UPDATE: Bilanţul atacurilor din Sri Lanka a ajuns la 290 de morți, luni dimineața, 22 aprilie. Cel puțin 500 au fost rănite în urma exploziilor care au vizat cinci hoteluri și trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa, potrivit BBC.
UPDATE: Anchetatorii au anunțat că au fost prinși 13 suspecți în legătură cu atacurile violente comise în mai multe biserici din Sri Lanka. Organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat seria de atacuri, potrivit Digi24.ro.
UPDATE: Mai mulţi cetăţeni americani au fost ucişi în atentatele din Sri Lanka, a anunţat duminică diplomaţia americană, fără a preciza numărul lor, în timp ce Ministerul de Externe de la Londra a precizat la rândul său că printre victime se numără şi britanici.
UPDATE: Opt copii români se aflau în capitala statului Sri Lanka în momentul masacrului. MAE a instituit o celulă de criză.
UPDATE: Un oficial din cadrul Ministerului de Externe din Sri Lanka a declarat că cel puțin 27 de cetățeni străini se află printre victimele atacurilor.
UPDATE: Autoritățile au descins la o locuință, unde urmau să interogheze mai multe persoane, în legătură cu atacul. Când au ajuns la locație, trei polițiști au fost uciși în două explozii, a precizat Ruwan Guansekara, purtătorul de cuvânt al Poliției, conform CNN.
Opt persoane au fost reținute, în cursul după amiezii de duminică în legătură cu atentatele. Autoritățile indică spre grupări extremiste ca posibile vinovate de atacurile sângeroase, potrivit BBC.
UPDATE: Șapte suspecți au fost reținuți în Sri Lanka în urma celor opt explozii care au zguduit statul. Autoritățile au efectuat mai multe raiduri în cartiere din Colombo.
Totodată, ministrul Apărării din această țară a declarat, potrivit BBC, că au fost atacuri sinucigașe comise de o grupare radicală.
Bilanțul a crescut la 207 morți și peste 450 de răniți. Printre aceștia se numără și cetățeni străini din China, Statele Unite, Marea Britanie și Portugalia.
UPDATE: Ministrul român al Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu a anunțat că opt copii români se află în Colombo, însă aceștia au fost duși în siguranță la o unitate militară.
În acest timp, autoritățile din Sri Lanka au anunțat că bilanțul morților a crescut la 185.
UPDATE: Guvernul din Sri Lanka a decretat stare de asediu pentru 12 ore, respectiv până luni la ora locală 6. (ora 2.30 – ora României). Totodată, un al optulea atac cu bombă a avut loc în capitala Colombo.
În plus, a fost blocat accesul la rețelele de socializare. Jurnaliștii BBC relatează însă că au mai primit mesaje de cetățenii din acest stat, deci încă nu este clar cât de afecatate sunt aplicațiile de mesagerie.
Decizia a fost luată deoarece autoritățile au anunțat că atacurile au fost coordonate, iar astfel încearcă să împiedice o nouă deflagrație.
„Nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Sri Lanka a trecut prin vremuri groaznice sub gruparea teroristă Tigrii Tamil timp de aproximativ 25 de ani şi apoi a urmat un mare sentiment de uşurare. Dar teroriştii nu au fost niciodată atât de bine organizaţi şi de sincronizaţi, ceea ce arată că avem de-a face cu ceva la o scară mult mai mare, ceea ce e teribil”, a declarat un fost parlamentar din Sri Lanka.
UPDATE: O nouă explozie a avut loc în capitala statului Sri Lanka, la un hotel aflat în apropiere de grădina zoologică! Potrivit AFP, cel puțin doi oameni au murit în urma acestui atac, cel de-al șaptelea.
În total, bilanțul exploziilor a crescut la 156 de morți și peste 500 de răniți. Printre victime se numără și 35 de străini, au anunțat autoritățile.
Între timp, lideri din întreaga lume au transmis mesaje de susținere și condoleanțe. „Condamn cu fermitate atacurile înfiorătoare la adresa oamenilor nevinovaţi din Sri Lanka în duminica Paştelui. Condoleanţe tuturor celor care au avut de suferit. Trebuie să apărăm libertatea religioasă şi credinţa”, a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.
UPDATE: Cel puțin 137 de persoane, între care 9 străini, au murit în exploziile care au avut loc la trei biserici și trei hoteluri. 45 de morți sunt în capitala Colombo, 65 la Negombo, o localitate aflată în apropiere de capitală, și 25 la Batticaloa, în estul țării.
Bilanțul sângeros ar putea însă să devină și mai dramatic, pe măsură ce autoritățile intervin în locurile afectate! Mai multe biserici au fost ținta unor atacuri, chiar în timpul liturghiei de Paște.
„Am auzit exploziile în jurul orei 8.45. Oamenii fugeau și strigau că unii au murit! Am intrat în biserică și am văzut trupuri neînsuflețite, pe care le-am acoperit! Apoi a venit poliția și toată lumea a fost evacuată”, a declarat un martor pentru BBC News.
Acesta a mai spus că aproximativ 600 de oameni se aflau în biserică, una dintre cele mai cunoscute din capitala Sri Lanka, pentru liturghia de Paște.
Alte câteva sute de persoane au fost rănite și multe dintre ele se află în stare gravă, astfel că bilanțul ar putea să crească.
În acest timp, a fost lansat un apel către populație să doneze sânge, în contextul în care spitalele abia fac față numărului mare de victime. Totodată, premierul țării a convocat o întâlnire de urgență, iar spitalele au lansat un apel către populație să doneze sânge.
Cel puțin 42 de oameni au murit, iar 280 au fost răniți, potrivit Reuters. Bilanțul nu a fost anunțat oficial, iar anterior surse au declarat pentru AFP că sunt 80 de oameni internați la un spital din capitala Colombo.
Exploziile au avut loc în ziua în care creștinii catolici din această țară, care reprezintă o minoritate, sărbătoresc Paștele.
Sri Lanka, stat aflat în Asia de sud, este o țară majoritar budistă, catolicii fiind aproximativ 1,2 milioane din populația totală de 21 de milioane. Mai precis, aproximativ 70% din populația țării sunt budiști. Urmează tamilii, majoritar hinduși, care reprezintă aproximativ 12%. 10% sunt musulmani și 7% creștini.
Sri Lanka s-a aflat sub stare de urgență timp de aproape trei decenii din cauza conflictelor dintre armată și rebeliunea tamilă. Guvernul a proclamat victoria militară în 2009, iar de atunci țara s-a confruntat cu acte sporadice de violență.
În ultima perioadă, statul din Asia de sud a început să se confrunte cu un avans al extremismului budist, susținut de călugări radicali aparținând majorității etnice sinhala.
În luna martie, aceștia s-au aflat în spatele mai multor atacuri asupra unor moschei din centrul țării, determinând Guvernul să decreteze stare de urgență pentru zece zile.
Creștinii au mai fost și ei ținta unor atacuri, însă niciodată de o asemenea amploare. Până acum, biserici au fost incendiate sau vandalizate.
Cu toate acestea, autoritățile și-au exprimat temerile privind revenirea islamiștilor care au luptat în Statul Islamic, după învingerea grupării teroriste în Siria și Irak.
Foto: EPA
Citește și: