Baza aeriană de lângă Novofedorivka, situată pe coasta de vest a Peninsulei Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, a fost scena mai multor explozii pe 9 august. Oficialii ucraineni nu au revendicat, în mod oficial, responsabilitatea acestor atacuri, dar un document intern al guvernului de la Kiev confirmă faptul că forțele armate ale țării s-au aflat în spatele exploziilor care au zguduit Crimeea recent, inclusiv în spatele celor de la baza aeriană Saki.

Oficialul occidental, care a vorbit sub protecția anonimatului, a afirmat că Ucraina obține acum în mod constant „efecte cinetice” în spatele liniilor rusești, ceea ce are un impact material asupra sprijinului logistic al Rusiei și „un efect psihologic semnificativ asupra liderilor ruși”.

„Evaluăm acum că evenimentele de pe aerodromul Saki din 9 august au scos din uz mai mult de jumătate din avioanele de luptă ale flotei aviației navale (ruse, n.r.) din Marea Neagră”, a declarat oficialul.

Pe 12 august, Ministerul britanic al Apărării a precizat, în evaluarea sa a situației de pe front, că, deși o parte foarte mică din flota aeriană a Rusiei a fost distrusă în explozie, capacitatea aeriană a marinei a fost serios degradată.

Oficialul a arătat că flota rusă a Mării Negre se străduiește să funcționeze mai mult decât „o flotilă de apărare a coastelor”, care doar ocazional efectuează atacuri cu rachete, și că încercarea sa de a amenința cu un „asalt amfibiu” asupra portului Odesa a fost împiedicată.

Oficialul a adăugat că, în general, războiul se află într-un „moment de cvasistaționare operațională”.

„Forțele terestre ale niciuneia dintre părți nu au suficientă putere de luptă terestră concentrată pentru a lansa acțiuni ofensive eficiente care să afecteze în vreun fel, în mod material, cursul războiului”, a mai spus oficialul occidental.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia

Urmărește-ne pe Google News