Cel mai naprasnic sezon de furtuni solare din ultima jumatate de secol a inceput anul acesta! Exploziile si furtunile de pe suprafata Soarelui, care au loc in prezent, ar putea sa rada de pe fata Pamantului tari intregi. Manifestarile gen tsunami, furtunile puternice si temperaturile neobisnuit de mari cu care intreaga planeta se confrunta deja de cateva luni sunt doar cateva dintre fenomenele climatice extreme determinate de activitatea solara.
Furtunile solare sunt un lucru obisnuit, ele manifestandu-se in mod permanent. Diferenta consta in faptul ca, momentan, ne confruntam cu inceputul unei activitati solare mai intense decat de obicei. Primul semnal de alarma a avut loc anul trecut, in decembrie, cand un val de furtuni a maturat intreaga suprafata a Soarelui.
Frecventa si intensitatea fenomenelor de acest gen variaza de la sezon la sezon. Vestea rea este ca un ciclu solar, asa cum este cel care a atins apogeul anul acesta, dureaza 11 ani. Asa ca e foarte posibil sa ne intalnim cu fenomene extreme gen tsunami, furtuni puternice, temperaturi ridicate si tornade in zone in care astfel de manifestari nu sunt specifice.
Scutul magnetic al Pamantului ne protejeaza si minimalizeaza efectul pe care exploziile solare il pot avea asupra vietuitoarelor si a tehnologiei. Chiar si asa, fluctuatiile magnetice provocate de furtunile solare pot sa deregleze satelitii, sa duca la explozia transformatoarelor, sa dea peste cap intregul sistem de electricitate si sa deregleze ceasul biologic al animalelor.
Eruptiile solare
Eruptiile solare produc temperaturi extreme, incalzind gazul din jurul lor la 180 de milioane de grade Fahrenheit. Eruptiile insotite de mici explozii accelereaza viteza particulelor subatomice pana la viteza luminii si arunca radiatii (ultraviolete si raze gamma si x) in spatiu.
Fluxurile de plasma
Eruptiile solare sunt uneori urmate de fluxuri de plasma. Tone de plasma sunt aruncate in spatiu si se indreapta spre Pamant cu viteze mici. De obicei, dureaza in jur de 24 de ore pana sa intre in atmosfera terestra.
Petele solare
Petele solare se formeaza in locul unde liniile de camp magnetic se intalnesc si se lovesc, impiedicand cursul normal al plasmei din interiorul spre exteriorul suprafetei solare. Astfel, se creeaza suprafete mai reci care au o culoare mai inchisa, avand aspectul unor pete pe suprafata Soarelui.