Expoziția adună 60 de portrete și poveștile celor care au supraviețuit abuzurilor trăite în copilărie, din România până în Franța, din Suedia până în Italia, trecând prin Spania, Elveția, Belgia sau Austria.
Potrivit organizatorilor, expoziția „încearcă să contureze un fenomen care iese din umbra trecutului pentru a preveni ca aceste crime să cadă în uitare fără a se face dreptate”.
Personajele portretizate sunt:
- cei care au trăit în căminele-spital din perioada regimului comunist,
- victimele unor adopții forțate sau abuzuri sexuale,
- copii îndepărtați cu forța de familii,
- victime ale traficului de persoane,
- copii supuși experimentelor sociale,
- copii abuzați în cadrul familiei.
În imaginile surprinse miercuri, 15 februarie, de fotoreporterul Libertatea, apare Andreea, 21 de ani, victimă a abuzului în familie și a abuzului într-un centru de plasament.
„Aici sunt eu!” a spus, emoționată, tânăra, în timp ce atingea cu delicatețe imaginea care o reprezenta „Mi-aș dori ca toți copiii care au fost în astfel de instituții să fie cu adevărat implicați în societate, prin diferite proiecte și activități”, a fost mesajul ei.
„Vreau o viață mai bună”
Mai târziu, a apărut și Sîrmanca, 37 de ani, o victimă a abuzurilor dintr-un orfelinat.
Femeia nu și-a putut stăpâni lacrimile și a izbucnit în plâns: „Vreau o viață mai bună pentru noi și pentru toți cei abuzați”.
În cele 4 din 26 de cămine-spital investigate de IICCMER se estimează că și-au pierdut viața, din cauza tratamentelor inumane, peste 15.000 de copii.
„Acum, la aproape 33 de ani de la Revoluția Română și de la momentul în care supraviețuitorii căminelor-spital au fost eliberați din tenebroasele ziduri ale morții, avem datoria morală, chiar și tardiv, să le recunoaștem statutul de victimă a regimului comunist și să le oferim sprijin în vindecarea traumelor trăite. Să răspundem răului cu bine, să facem poveștile lor cunoscute, să ne unim eforturile pentru repararea trecutului injust”, a declarat a declarat prof. univ. dr. Daniel Șandru, președinte executiv IICCMER, potrivit portalului Romania Pozitivă.
Expoziția itinerantă „SHAME – European Stories” a debutat anul trecut, în cadrul Bienalei de la Veneția, și a fost expusă în octombrie 2022 în clădirea Consiliului Europei din Strasbourg.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro