De asemenea, mai sunt prezentate rușilor un vehicul blindat de luptă Bradley, un tanc Leopard 2, alături de un vehicul blindat de infanterie Marder din Germania, dar și un blindat AMX-10RC de fabricație franceză.

Expoziția inaugurată la 1 mai, care va rămâne deschisă timp de o lună într-un loc memorial al celui de-Al Doilea Război Mondial din vestul Moscovei, expune și arme de foc, acte militare și alte documente.

Autoritățile ruse vor ca publicul să creadă că războiul din Ucraina și cel de-Al Doilea Război Mondial au un numitor comun: Rusia ca victimă, atacată de inamicii din străinătate.

În realitate, cele două războaie sunt foarte diferite. În 1941, Germania a invadat Rusia. În 2022, Rusia a lansat o invazie pe scară largă în Ucraina, relatează BBC.

„Este uimitor să te gândești că băieții noștri au reușit să obțină aceste trofee”, a declarat pentru BBC, Natalia, o localnică.

Dmitri Peskov: „O idee genială”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a salutat expoziția de la Moscova drept o „idee genială”.

„Expoziția de trofee militare va stârni un mare interes din partea locuitorilor Moscovei, a oaspeților orașului nostru și a tuturor locuitorilor țării. Ar trebui să vedem cu toții echipamentul distrus al inamicului”, a declarat Dmitri Peskov.

Bloggerii militari ruși au făcut o paralelă între acest eveniment și expozițiile anterioare cu echipamentele militare naziste capturate de Uniunea Sovietică în timpul și după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a menționat că diplomații străini cu sediul la Moscova ar trebui să profite de ocazie pentru a vizita expoziția pentru a vedea cum „Occidentul distruge pacea pe planetă”.

„Această expoziție va fi interesantă pentru toți cei care încă mai cred în valorile occidentale mitice sau nu reușesc să observe o agresiune declanșată de NATO împotriva Rusiei și a poporului nostru”, a spus Maria Zaharova.

Expoziția are loc în momentul în care forțele ruse au ocupat mai multe zone în estul Ucrainei, profitând de întârzierile în asistența militară a SUA pentru trupele Kievului.

Autoritățile ruse au criticat livrările de arme și echipamente militare occidentale către Ucraina, considerându-le drept dovadă a implicării directe a NATO în război.

În același timp, președintele rus Vladimir Putin a declarat în repetate rânduri că proviziile militare occidentale către Kiev nu vor schimba cursul conflictului și nu vor împiedica Rusia să-și atingă obiectivele.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News