Evenimentul are loc după ce, în luna decembrie, artistul Maurizio Cattelan a lipit o banană cu bandă adezivă de un perete, a transformat-o în lucrare de artă şi a expus-o la Târgul Art Basel din Miami.

Ulterior, a fost vândută cu 120.000 de dolari, iar mai târziu a fost mâncată.

Artistul performativ David Datuna a postat pe Instagram un filmuleţ, intitulat „Artist Flămând”, în care poate fi văzut îndreptându-se spre banană, luând-o de pe perete şi mâncând-o sub privirile mirate ale celor prezenţi.

Lucrarea de acum aparține artistului Darren Bader și a fost numită „fructe, legume; salată de fructe şi legume”. Prima reacţie a vizitatorilor a fost să chicotească, scrie Mediafax.

Legumele şi fructele sunt aşezate pe mai multe piedestale de lemn, un ştiulete de porumb într-o parte a sălii, un avocado încreţit în cealaltă parte.

Printre acestea se regăsesc legume şi fructe în diferite stadii de coacere şi perfecţiune, unde câteva banane cu pete maronii, două rânduri de roşii cherry, un bulb de mărar cu „volănaşe” şi un castravete de seră.

Aria de legume şi fructe expuse variază, iar curatorul muzeului Whitney Christie Mitchell a spus că acest lucru îţi oferă un mix de legume şi fructe obişnuite dar şi exotice.

„Ghidul realizat de Darren te instruieşte, însă nu specifică nimic în mod deosebit”, a declarat Christie Mitchell.

„Darren este interesant de o echilibru între reprezentarea fructelor şi legumelor şi o varietate cât se poate de mare a acestora”, a mai spus ea.

Unul dintre manipulatorii operelor muzeului de artă cumpără produsele de la Piaţa Chelsea. La fiecare două zile, toate produsele sunt înlocuite, iar precedesorii, legumele şi fructele, sunt transformate în salată.

Angajaţii muzeului spală, taie şi amestecă fructele şi legumele luni, miercuri, vineri seara şi duminică după-amiaza, iar munca lor se reflectă în timp real pe un perete al galeriei. Mostre gratuite sunt distribuite oricui doreşte să le deguste.

„Am avut o repetiţie marţi”, spune Mitchell, rupând eticheta de pe o rodie. „A fost delicioasă!”.

Totuși, acest proiect nu este o replică la lucrarea lui Maurizio Cattelan, banana în valoare de 120.000 de dolari care a făcut senzaţie anul trecut, când a fost expusă în muzeul Art Basel din Miami, de vreme ce Bader a vândut conceputul operei sale de arată în urmă cu cinci ani.

Lucrarea a trezit interesul publicului şi a ajuns unul dintre cele mai folosite motive în glumele de pe reţelele sociale.

Mesajul din spatele expoziţiei de legume şi fructe

Artistul nu a dorit să ofere explicaţii asupra sensului lucrării sale, însă curatorul Christie Mitchell s-a aventurat să facă ceva precizări: „E haioasă şi serioasă în acelaşi timp. Este vorba despre context şi aprecierea unui produs pentru ceea ce reprezintă şi este un lucru frumos”.

Impresiile din ziua deschiderii expoziţiei au fost bune.

„Am fost intrigaţi de banana de la muzeul Art Basel”, a afirmat Sam Buchbauer, student în anul al doilea la Facultatea de Drept care a văzut expoziţia împreună cu un prieten. „Acum avem ocazia să vedem o întreagă băcănie”.

Un olar din Conneticut, Nicola Boxall a spus despre lucrare: „E frumoasă. Îmi pare rău doar că nu vom fi aici pentru salată”.

Lucrarea nu a fost expusă niciodată până acum. Anterior, opere mai mici au apărut în alte locuri.

FOTO: Facebook.com/whitneymuseum

 
 

Urmărește-ne pe Google News