Curiosii care trec pragul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta” din Bucuresti au ce sa vada. Dar cu o conditie: trebuie sa fie tari de stomac. Laboratorul de Anatomie Patologica al institutului ofera pe unul din holurile institutiei poate cea mai buna lectie antifumat. Cei dornici au ocazia sa vada cum arata sute de plamani ai unor fosti fumatori inraiti. Negri, maronii, rosiatici, gaunosi, in sectiune sau intregi, aspectul lor este monstruos. Unele piese au si 50 de ani vechime, iar valoarea lor stiintifica este extraordinar de mare.
Fragmentele de plamani sau plamanii intregi prezinta diferite afectiuni, predominand cele cu cancer bronhopulmonar, cauzate de fumat. Fiecare borcan are inscrise datele de identificare, insa pentru un medic nu e nevoie sa scrie ceva pentru a-si da seama de ce boala a suferit defunctul de la care a fost culeasa „piesa”. „Asta e plaman cu tuberculoza, acesta cu carcinom bronhopulmonar…” s.a., ne descrie neobisnuita colectie a institutului prof. asociat dr. Cristian Didilescu, director general adjunct la „Marius Nasta”. „Din zece cazuri de cancer de plaman depistate, in noua cazuri este vorba de fumatori. Cei care trag din tigarete trebuie sa stie ca 11 la suta din ei fac cancer. Eu ii sfatuiesc sa renunte pana nu e prea tarziu. Plamanii unor astfel de oameni, care fumeaza si 40 de tigarete pe zi, nu arata deloc bine. Cred ca piesele acestea sunt destul de convingatoare”, ne-a spus dr. Cristian Didilescu.
Dar fumatul nu conduce doar la instalarea cancerului de plamani (fumatorii sunt de 20 de ori mai expusi). Adesea, fumatorii fac cancere de gat, de esofag, stomac, pancreas, col uterin, ficat si chiar leucemie.
Apoi, daca combina fumatul cu consumul de alcool, potenta acestora poate ajunge rapid sa lase de dorit, in ciuda faptului ca se afla in floarea varstei, spune profesorul.
Daca in 1989 fumau 11% dintre romance, in 2001, numarul acestora a ajuns la 25 procente. Per total, conform Centrului National de Statistica Medicala, in 2001, fumau 36% din romani (fata de 25% in 1989). Ciudat e ca in Bucuresti, conform studiului facut de echipa dr. Florin Mihaltan a reiesit ca fumau 49% dintre barbati si 36% dintre femei.
„Tratamentul de sub-stituire a nicotinei – organismul nemaisimtind nevoia sa fumeze – merge bine cu guma de mestecat Nicorette, insa e cam scumpa, ceea ce-i descurajeaza si pe cei care vor sa incerce. In curand vom aduce un medicament – Zyban (Bupropion), care franeaza dorinta de a relua fumatul, cu o reusita de pana la 49%. Pentru o reusita la scara mare a luptei impotriva fumatului trebuie data o lege draconica, iar pentru cei care vor sa se lase de fumat, costurile tratamentului sa fie compensate prin intermediul sistemului de asigurari sociale de sanatate. In acest fel, colectia noastra de plamani cu cancer ar ramane la acelasi numar de piese”, ne-a mai spus dr. Didilescu.