„Comisia va prezenta o nouă propunere de legislaţie” cu „obligaţii clare de cooperare privind persoanele expulzate” şi cu voinţa de a „raţionaliza în mod eficient procesul întoarcerii”, a transmis von der Leyen în scrisoarea în care a răspuns cererii mai multor state membre ale Uniunii Europene.

„Avem nevoie de un nou cadru legislativ pentru a ne consolida capacitatea de a acţiona”, a precizat șefa Comisei Europene înaintea summitului european care va avea loc joi şi vineri la Bruxelles.

Concret, Bruxellesul propune facilitarea expulzării migranților care nu respectă regulile sau legile stabilite. „Trebuie să construim un nivel de armonizare şi de încredere care să permită asigurarea faptului că migranţii care fac obiectul unei trimiteri înapoi într-o ţară nu pot să folosească lacune ale sistemului pentru a avita această întoarcere în altă parte”, a transmis Ursula von der Leyen.

Miniştrii de interne ai UE au dezbătut joia trecută la Luxemburg o înăsprire a politicii migraţiei, de la discuţii despre transferul migranţilor în ţări terţe. Ungaria și Italia au propus la JAI, pe 10 octombrie, huburi de expulzare pentru migranți în afara UE.

Discuția de la JAI de săptămâna trecută a precedat summitul UE care va avea loc pe 17 și 18 octombrie la Bruxelles, unde şefii de stat şi de guverne vor discuta consolidarea controalelor la frontierele externe ale UE şi o accelerare a expulzării migranţilor clandestini.

Urmărește-ne pe Google News