E nevoie doar de câteva particule cu virus pentru a da infecția mai departe. Odată intrat în corp, virusul ne folosește propriile celule pentru a se înmulți și, dacă sistemul imunitar este depășit, infecția se poate răspândi în tot corpul.

Există însă vreo diferență dacă doza inițială de infecție este mai mică sau mai mare? Contează dacă suntem expuși la o cantitate mai mare de virus, sau sunt toate infecțiile la fel?

În general la virusurile respiratorii, severitatea infecției (dacă e doar o răceală ușoară sau apar simptome mai puternice) poate fi determinat de cât virus ajunge în corp în infecția inițială.

Wendy Barclay, șefa departamentului de Boli Infecțioase de la Imperial College London:

În cazul gripei, s-au făcut studii pe oameni care să confirme această ipoteză. În 2015, mai mulți voluntari au fost infectați cu diferite doze de virus gripal într-un mediu controlat, pentru a se observa impactul pe care îl are doza inițială asupra severității bolii. S-a constatat că într-adevăr, dozele mai mari au tendința de a genera cazuri mai severe.

Având în vedere însă severitatea bolii COVID-19, este extrem de improbabil ca astfel de studii să aibă loc în viitorul apropiat, astfel că toate dovezile sunt fie indirecte, fie empirice (bazate pe experiențe proprii). 

Spre exemplu, studii anterioare pe virusurile SARS și MERS (de asemenea coronavirusuri) au arătat că, în cazul animalelor, doza inițială mai mare duce în general la infecții mai severe. Nu este nici o garanție că același lucru se întâmplă și aici, chiar dacă pare totuși probabil.

Dacă ne gândim la sistemul nostru imunitar ca la o armată, cu cât armata inamică a virusului este mai mare la început, cu atât e mai greu de înfrânt, explică Barclay.

Acest fenomen ar putea explica și de ce infecțiile din rândul celor din sistemul medical par a fi mai severe decât în medie: nu este vorba doar de riscul sporit de infecție, ci și de expunerea la doze mai mari, repetate, de virus.

Chiar dacă nu este clar (și probabil nu va fi clar pentru mult timp de acum încolo), expunerea repetată la doze mici poate fi la fel de periculoasă ca expunerea la o singură doză mare, spune și Edward Parker, biolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine.


LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea. bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie. 

Foto: 123rf.com

 
 

Urmărește-ne pe Google News