Cercetătorii care au studiat trei generații de mame și pe copiii lor din comunitatea Grassy Narrows, Ontario, au ajuns la concluzia că expunerea susținută la acest metal toxic a contribuit la o rată de sinucidere de trei ori mai mare decât în cazul oricărei alte comunități din rândul primelor națiuni – care sunt deja mult mai mari decât în rândul populației generale a țării.

Grassy Narrows este locul în care s-a deversat mercur timp de aproape un deceniu după 1963, când o companie de hârtie a eliberat peste 9 tone de mercur în sistemele fluviale Wabigoon și English. Peștii, inclusiv peștii galbeni, au devenit în curând prea otrăvitori pentru a fi consumați.

Se crede că deversarea a contaminat mai mult de 150 de mile de bazin hidrografic. Un singur gram de mercur este suficient pentru a face ca toți peștii de pe o rază de 20 de hectare să nu mai poată fi consumați, însă deversarea de la Grassy Narrows a fost de 9 milioane de ori mai mare.

Înainte de de deversarea mercurului, comunitatea nu raportase nicio tentativă de suicid la interi, dar în generațiile care au urmat contaminării, rata tentativelor de sinucidere în rândul tinerilor din Grassy Narrows a depășit-o cu mult pe cea a altor Prime Națiuni din țară.

Mamele din Grassy Narrows au raportat că mai mult de 40% dintre tinerii adolescenți din comunitate au încercat să se sinucidă.

Cercetătorii, care și-au publicat concluziile în revista Environmental Health Perspective, care a fost supusă unei evaluări colegiale, au examinat 80 de mame și 162 de copii cu vârste cuprinse între cinci și 17 ani. Inițial, ei au suspectat că consumul de pește contaminat cu mercur a dus la tulburări ale sistemului nervos și la tulburări psihologice.

„Puteți vedea această cascadă de efecte”, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, Donna Mergler, autorul principal al studiului. „Am descoperit că expunerea mamei la mercur în copilărie este asociată cu tulburările sistemului nervos de astăzi, precum și cu o suferință psihologică”.

Mergler și alți cercetători au studiat cordoanele ombilicale ale mamelor, care prezentau urme ale expunerii bunicilor lor la mercur.

„Când mănânci pește cu mercur și ești însărcinată, mercurul este transportat în mod activ prin placentă… care afectează dezvoltarea (fătului)”, a spus ea.

Pentru locuitori, criza este clară. Cu câteva zile înainte ca studiul să fie publicat, comunitatea a pierdut un tânăr care s-a sinucis.

„Chiar și pe rețelele de socializare vezi oameni care spun că simt că nu vor să trăiască sau că nu știu cum să facă față la ceea ce li se întâmplă”, a declarat Chrissy Issacs la conferința de presă.

„Nu este vina lor. Este o parte din boala cauzată de deversarea mercurului și simt că trebuie să-i facem pe oameni să conștientizeze acest lucru”.

De ani de zile, Grassy Narrows s-a luptat cu guvernele provincial și federal pentru a obține curățarea sistemului de apă.

În 2021, guvernul federal a fost de acord să finanțeze o „casă de tratare a mercurului” în valoare de 90 de milioane de dolari canadieni pentru a-i ajuta pe cei care trăiesc cu efectele otrăvirii, un proiect care s-a confruntat cu întârzieri repetate.

Miercuri, șeful primei națiuni Grass Narrows, Rudy Turtle, a cerut despăgubiri „echitabile” pentru efectele otrăvirii, inclusiv consiliere și lucrători în domeniul sănătății mintale.

Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între 19:00 – 7:00 la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau prin email la sos@antisuicid.ro

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News