Toxina epsilon este produsă în organismul oii de bacteria numită Clostridium Perfringens. Cercetărorii au descoperit că aproape jumătate dintre britanicii diagnosticați cu screloză multiplă au fost infectați cu această toxină la un moment dat, potrivit telegraph.co.uk.
Astfel, din 250 de oameni care sufereau de această boală, aproape jumătate prezentau anticorpi pentru toxina epsilon, indicator că aceasta se aflase la un moment dat în organismul lor.
Dintre cei care nu sufereau de boală inflamatorie a sistemului nervos central, doar 16% aveau anticorpi pentru toxina. „Cercetarea noastră arată că există o legătură între toxina epsilon și scleroză multiplă”, a explicat unul dintre cei implicați în studiu, profesorul Rick Titball.
Daca se va demonstra că prezența toxinei epsilon poate cauza această boală, se va dezvolta și un vaccin care va apărea pe piață, spun cercetătorii britanici care au realizat studiul.
Scleroza multiplă este o boală neurologică cronică, ale cărei mecanisme nu sunt cunoscute în totalitate. Se ştie că este o boală autoimună, în urma căreia organismul îşi atacă propriile celule (mielina). Ea afectează sistemul nervos central (creierul şi măduva spinării), cu implicaţii fizice (oboseală, probleme de vedere, pierderea echilibrului, dificultăţi de deplasare, paralizii parţiale sau complete etc.) şi emoţionale.
Scleroza multiplă nu este în niciun caz o boală psihică, fatală, ereditară sau contagioasă. Boala nu se poate vindeca. În România există totuşi un program naţional care oferă gratuit medicaţie celor care suferă de scleroză multiplă. Acest tratament nu stopează boala, dar îmbunătăţeşte starea bolnavilor.