– În Africa există cele mai mari zăcăminte de diamante din lume. Zilnic sunt extrase cantităţi uriaşe de pietre preţioase din subteranele continentului negru, însă doar 20% din acestea sunt destul de mari şi/sau de curate (fără impurităţi) pentru a putea fi transformate în bijuterii. Restul de 80% ajunge în industrie, unde diamantele au multiple întrebuinţări.
– Diamantul e cel mai dur material natural din lume – are o duritate de 10 din 10 pe scara Mohs, fiind urmat de rubin şi de safir -, dar, dacă este expus unei temperaturi mai mari de 800 de grade Celsius, dispare pur şi simplu lăsând în urmă doar dioxid de carbon.
– Diamantele se formează la adâncimi mari, de circa 150 de kilometri, pe parcursul a milioane de ani, şi sunt împinse către suprafaţă de vulcani. Extragerea lor e foarte complicată: pentru scoaterea la lumină a unui diamant de un singur carat trebuie excavate 250 de tone de pământ!
– Diamantele din ziua de astăzi au între 1 şi 3 milioane de ani vechime. Primele diamante au fost descoperite în urmă cu 4.000 de ani.
– Diamantele sunt compuse dintr-un singur element, carbonul. Ele se găsesc în diferite culori: albastru, roz şi galben.
– Un diamant are patru atribute importante: caratele, tăietura, claritatea şi culoarea. Aceste patru atribute determină valoarea pietrei preţioase.
– Caratele diamantelor diferă de cele ale aurului. Dacă la aur acestea sunt folosite ca etalon al purităţii (24 de carate înseamnă aur pur), în cazul diamantelor reprezintă greutatea. Un carat înseamnă 200 de miligrame.
– În timpul procesului de tăiere, diamantele pierd între 40% şi 70% din greutatea lor originală.
– Abia în secolul al XV-lea s-a descoperit faptul că un diamant nu poate fi tăiat decât cu un alt diamant.
– Cel mai faimos diamant din lume se numeşte Marea Stea a Africii. Are 530,2 carate şi a fost descoperit în Africa de Sud.