Campania rapidă de vaccinare și lockdown-ul impus încă de anul trecut au dus la o scădere dramatică a numărului de decese și infectări COVID din Marea Britanie, iar autoritățile au ridicat deja o mare parte dintre restricții.

Dar apariția variantei COVID depistate inițial în India ridică acum semne de întrebare cu privire la respectarea calendarului de ridicare a tuturor măsurilor de prevenție.

Teoretic, faza finală a ridicării restricțiilor în Anglia – inclusiv limita pentru contactul social – este programată pentru 21 iunie.

Un oficial al Ministerului de Externe, James Cleverly, a declarat joi pentru Sky News că orice decizie privind întârzierea ridicării măsurilor va fi luată „pe baza datelor” privind infectările și spitalizările.

„Oamenii de știință din SAGE (Grupul de Consiliere Științifică pentru Urgențe) își vor face analiza, vor raporta guvernului, iar noi vom lua decizia pe baza cifrelor și a dovezilor pe care le oferă”, a spus oficialul.

„Premierul și ministrul sănătății au spus mereu în mod clar că relaxarea restricțiilor care ne va permite să ne întoarcem la normalitate va fi făcută într-un ritm care va oferi siguranță”, a adăugat el.

Comentariile oficialului au venit după ce profesorul James Naismith, de la Universitatea Oxford, a declarat pentru BBC Radio 4 că varianta detectată în India și identificată sub numele B.1.617.2 „va ajunge peste tot”.

Expertul a subliniat că nu crede că restricțiile locale vor putea controla această variantă și a îndemnat guvernul să abordeze noua amenințare ca pe una valabilă pentru întregul Regat Unit.

Datele Serviciului de Sănătate Publică din Anglia, care vor fi făcute publice joi, vor arăta că numărul cazurilor de infectare cu noua variantă indiană s-au triplat într-o săptămână. Experții din SAGE vor ține tot joi o ședință de urgență pentru a discuta problema.

Cercetările preliminare sugerează că varianta ar putea fi mai contagioasă decât cea detectată în Kent, care între timp s-a răspândit în întreaga Europă.

Oamenii de știință de la Imperial Colege London au concluzionat că în vreme ce numărul cazurilor de infectare s-a redus la jumătate, în raport cu luna martie, varianta indiană pare să se răspândească mai repede decât cea britanică, cel puțin în Londra.

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, la sfârșitul lui aprilie, că subtulpina B.1.617.2 a fost identificată și de un laborator din România, mai exact la Brașov, la un muncitor indian sosit pe 13 aprilie în țară.

 
 

Urmărește-ne pe Google News