Dupa interventiile chirurgicale la nivelul cavitatii bucale (extractia dentara) pot aparea complicatii postoperatorii care imbraca uneori aspecte de urgenta, fiind necesar un tratament cat mai precoce.

Exista risc de hemoragii

In mod normal, sangerarea dupa o extractie dentara se opreste dupa 5-20 minute prin formarea unui cheag sangvin. Exista insa situatii cand pot sa apara hemoragii postextractionale, caracterizate prin pierderi importante de sange care pot aparea imediat dupa extractie, la 2-3 ore de la extractie, sau se declanseaza la cateva zile de la interventia chirurgicala.

Factorii implicati in aparitia hemoragiilor postextractionale pot fi locali ( nerespectarea de catre pacient a instructiunilor privind ingrijirile postextractionale) si generali (carente vitaminice, insuficienta hepatica, infectii, hipertensiune arteriala, stari alergice, afectiuni ale sistemului endocrin, perioada menstruatiei, tulburari de coagulare). Alveolita postextractionala e o inflamatie localizata a osului alveolar cu necroza superficiala a peretelui osos. Factorii favorizanti ai alveolitei postextractionale sunt: extractiile laborioase cu traumatizari ale mucoasei si peretilor ososi, persistenta unor fragmente dentare in alveola, infectii preexistente acute sau cronice.

Alveolita postextractionala se manifesta prin durere, care apare la 3-4 zile dupa extractie; ea e de intensitate considerabila, iradiaza si nu cedeaza la analgezice uzuale. Starea generala a pacientului e alterata, cu febra, frisoane, inapetenta, ganglionii loco-regionali sunt mariti si durerosi la palpare.

In cazul aparitiei alveolitelor si hemoragiilor postextractionale, pacientul trebuie sa se prezinte la medicul care a efectuat interventia chirurgicala, acestea fiind complicatii ale extractiei dentare care nu depind neaparat de actul chirurgical.

Dr. Ada Epistatu
Medic stomatolog

 
 

Urmărește-ne pe Google News