În SUA, Assange trebuie să răspundă pentru 18 acuzații penale, după ce WikiLeaks a publicat în 2010 mai multe înregistrări confidențiale, 250.000 de telegrame informatice și 500.000 de documente clasificate despre activitățile armatei americane în Irak și Afganistan.
Procesul de extrădare a lui Assange, care este închis la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh, din Londra, a început în februarie 2020, dar audierile au fost amânate de mai multe ori din cauza pandemiei de coronavirus.
Aceasta este o zi neagră pentru libertatea presei și pentru democrația britanică. Dar nu este sfârșitul luptei. Este doar începutul unei noi bătălii juridice.
Soția lui Assange, Stella:
Inițial, un judecător britanic a decis că Assange nu ar trebui să fie extrădat, spunând că problemele sale de sănătate mintală ar putea conduce la sinucidere, dacă va fi condamnat și ținut într-o închisoare de maximă securitate, a scris Reuters. Decizia inițială a fost apoi anulată la apel, după ce Statele Unite au dat asigurări că Assange ar putea fi transferat în țara sa natală, Australia.
Susținătorii săi susțin că Assange a fost pedepsit pentru că a dezvăluit, prin intermediul WikiLeaks, ce au făcut SUA în conflictele din Afganistan și Irak și că urmărirea lui este un atac politic asupra jurnalismului și a libertății de exprimare.
Australianul poate face recurs la Înalta Curte din Londra, iar apoi poate merge și la Curtea Supremă a Marii Britanii. Dar, dacă apelul va fi respins, Assange trebuie extrădat în 28 de zile.
Assange, acuzat de spionaj în SUA
SUA îl acuză pe Assange de încălcarea Legii spionajului, din cauză că ar fi conspirat împreună cu fosta analistă militară americană Chelsea Manning pentru a publica o înregistrare video în care sunt văzuți civili omorâți de tiruri ale unui elicopter de luptă american în Irak, în iulie 2007.
Documentele secrete au fost difuzate pe WikiLeaks, cu toate că Assange a colaborat cu instituții media de marcă.
Assange riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.