Steinmetz nu a fost prezent la termen și a aflat de decizia Curții Supreme cipriote la finalul procesului, fiind sunat de avocați prin videoconferință.
„Un alt tribunal dintr-un stat european transmite un mesaj puternic celor care încalcă flagrant drepturile omului și ignoră fiecare din aspectele statului de drept”, a transmis Steinmetz, ulterior, printr-un comunicat de presă.
Pe 19 octombrie, aceeași instanță a decis să-l mențină în arest preventiv pe Beny Steinmetz, deși avocații israelianului au încercat să-l elibereze pe o cauțiune de 1 milion de euro.
6 zile mai târziu, Steinmetz a avut nevoie de îngrijiri medicale și a fost trimis la un spital din Larnaca, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției.
Elias Stefanou, avocatul israelianului, a transmis în timpul procesului de vineri că a suferit „dureri de spate care i-au afectat mobilitatea piciorului” în timpul detenției.
Apelul de azi vine după ce un tribunal din Larnaca a decis, pe 11 octombrie, că miliardarul poate fi extrădat în România să ispășească pedeapsa de 5 ani de închisoare.
Tot atunci, judecătorul a refuzat propunerea ca Steinmetz să plătească 1 milion de dolari cauțiune și să-și recupereze documentele de călătorie, aflate în posesia autorităților cipriote încă de la finalul lunii august, când a fost reținut.
La scurt timp după acea decizie, Ministerul român al Justiției anunța că „a sprijinit cu toate datele necesare instanțele cipriote” pentru a demonstra că închisorile din țară respectă standardele europene de detenție.
Condamnat în dosarul „Ferma Băneasa”
Beny Steinmetz a fost condamnat la cinci ani de închisoare în lipsă de Înalta Curte de Casație și Justiție din România în dosarul „Ferma Băneasa”, în decembrie 2020. Un an și jumătate mai târziu, o instanță din Grecia a respins cererea de extrădare emisă de autoritățile române.
Atunci, Curtea de Apel din Atena a motivat că Steinmetz ar putea fi supus unui tratament degradant în închisorile din România și că unul dintre judecătorii care au decis să îl aresteze nu și-a depus corect jurământul.
În dosarul „Ferma Băneasa”, Steinmetz a fost acuzat de participare la un grup infracţional care a încercat să obţină în mod ilegal drepturi asupra unor terenuri în România. În același dosar, omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenţie, iar prințul Paul al României, la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.
Pe 12 ianuarie 2021, pe numele acestuia a fost emis un mandat european de arestare, de către Curtea de Apel Braşov.
Foto: Profimedia