Partidul de extremă dreapta FPÖ este în fruntea sondajelor pentru aceste alegeri legislative, potrivit site-ului RFI.

În Austria, alegerile din ultimele luni, atât cele locale, cât și cele europene, au confirmat că FPÖ a revenit în topul preferințelor.

FPÖ și-a revenit complet după scandalul de corupție Ibizagate, care l-a slăbit în ultimele alegeri generale din 2019 și datorează acest lucru în special lui Herbert Kickl, care a preluat conducerea grupării politice 2021 cu o strategie diferită de cea din anii precedenți.

Liderul FPO, poziții pro-rusești

Herbert Kickl, o figură controversată, s-a impus ca numărul unu în timpul pandemiei de coronavirus, făcându-se purtătorul de cuvânt al mișcării anti-vaccin, care era importantă în Austria.

El folosește termeni care sunt referiri ușor voalate la limbajul național-socialist, își asumă poziții pro-rusești, face apel la o „orbanizare a Austriei”, cu referire la liderul maghiar, și apără poziții din ce în ce mai extreme privind imigrația. El își repetă constant dorința de a avea o „cetate Austria”.

Diferența față de conservatori s-a redus spre sfârșitul campaniei

Rămâne faptul că alegerile nu au un câștigător clar. În timp ce FPÖ se află pe primul loc de luni de zile în sondaje, în ultimele zile diferența s-a redus față de partidul conservator ÖVP, condus de actualul cancelar Karl Nehammer.

ÖVP este acum creditat cu 25% din intențiile de vot, în fața social-democraților SPÖ, cu 21%.
Această scădere a voturilor ar putea fi cauzată de o campanie perturbată de furtuna Boris, care a lovit puternic Austria. Este posibil ca FPÖ, care a lansat un mesaj despre „isteria climatică”, să fi pierdut câțiva alegători. O victorie a conservatorilor este imaginabilă, dar ar fi totuși o surpriză.

Urmărește-ne pe Google News